sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Ucraina viseaza «dreptate» la Haga. Kievul crede ca va obtine o decizie favorabila in cazul statutului Insulei Serpilor

Un directoras din Ministerul de Externe de la Kiev s-a trezit vorbind despre statutul Insulei Serpilor. In Opinia lui Serghei Korkunski, Tribunalul de la Haga trebuie sa dea “dreptate” Ucrainei in cazul statutului insulei, pentru ca Kievul construieste o localitate acolo pentru a demonstra ca peticul de pamant poate fi locuit. Ucraina sustine ca Insula Serpilor e locuibila, in timp ce Romania subliniaza ca aceasta este doar o stanca in Marea Neagra. De decizia ce se va lua la Haga in acest caz depinde exploatarea importantelor resurse petroliere pentru ca platforma continentala a Marii Negre se va imparti diferit intre Ucraina si Romania. Daca la Haga se decide ca insula e locuibila, platoul continental de 12 mile maritime revine Ucrainei, cu tot cu bogatiile naturale din subsol. “Curtea de la Haga este independenta si nu ar trebui sa fie influentata de faptul ca România este deja membra a Uniunii Europene. Va conta foarte mult in procesul de luare a deciziei imaginea tarii si actiunile care au fost luate de Ucraina pentru amenajarea Insulei Serpilor, pentru crearea acolo a unei localitati. Decizia trebuie sa fie in interesul Ucrainei”, a declarat la Kiev directorasul ucrainean, citat de NewsIn.

Iuscenko e pentru mica intelegere
Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a declarat in timpul vizitei de la Bucuresti din acest an ca tara sa va respecta decizia Curtii de la Haga in cazul delimitarii platoului continental al Marii Negre din jurul Insulei Serpilor. Totusi, liderul de la Kiev a pledat pentru rezolvarea bilaterala a conflictului teritorial. Ideea unui compromis la Haga a fost vehiculata si de ambasadorul Ucrainei in Republica Moldova, Serghei Pirojkov. El a declarat ca dosarul Insulei Serpilor se afla de mai multi ani la Haga, iar decizia ar putea fi pronuntata anul acesta. “Dar stiti ca instanta de la Haga nu adopta decizii transante in favoarea uneia sau alteia dintre parti, ci incearca sa gaseasca un compromis. Suntem in asteptare si vrem sa vedem in ce va consta acest compromis”, a spus ambasadorul ucrainean. “In cazul in care Curtea va decide ca teritoriul nu ne apartine, atunci ne vom cere scuze de la partea romana”, a spus Pirojkov. Intrebat daca in eventualitatea unor asemenea evolutii Ucraina este dispusa sa cedeze Romaniei si infrastructura construita pe Insula Serpilor, Serghei Pirojkov a spus ca aceste aspecte nu sunt de competenta lui. Ministerul roman de Externe a reiterat in mod constant autoritatilor ucrainene pozitia Romaniei conform careia orice actiuni intreprinse cu privire la Insula Serpilor nu pot conduce la schimbarea, in mod artificial, a regimului juridic al acestei formatiuni maritime si nu pot influenta procesul de delimitare in curs la Curtea Internationala de Justitie. Romania a sesizat Curtea Internationala de la Haga la 16 septembrie 2004 cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii diferendului in legatura cu delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Romania se asteapta ca o decizie sa intervina in cursul acestui an sau cel tarziu la inceputul anului viitor.

Kievul, sfatuit sa se abtina
Ministerul roman de Externe a anuntat ca sfatuieste Ucraina sa se abtina la antepronuntari in cazul Insulei Serpilor. Oficialii romani s-au aratat “nedumeriti” de declaratiile directorului Serghei Korsunski de la Kiev privind solutia oferita de Curtea de la Haga si a recomandat “abtinerea de la antepronuntari” si declaratii “nepotrivite”, informeaza NewsIn. MAE reaminteste ca a reiterat in mod constant autoritatilor ucrainene pozitia Romaniei conform careia orice actiuni intreprinse cu privire la Insula Serpilor nu pot conduce la schimbarea, in mod artificial, a regimului juridic al acestei formatiuni maritime.

Niciun comentariu: