luni, 20 iulie 2009

Bulgaria a pierdut definitiv 220 de milioane de euro din cauza corupţiei

Măsura a fost anunţată de Comisia Europeană, deoarece Sofia nu a combătut fraudele.

Bulgaria
a pierdut 220 de milioane de euro
din fondurile UE alocate, din cauza lipsei de progrese în combaterea corupţiei, a anunţat Comisia Europeană, marţi. „Este prima
dată când o ţară din Uniunea Europeană este privată de astfel de fonduri europene”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Krisztina Nagy.

Comisia a „menţinut“ decizia anunţată în iulie de a îngheţa 800 de milioane de euro din programele europene pentru Sofia. Din aceşti bani, 220 de milioane sunt fonduri PHARE, oferite în cadrul programelor de preaderare, care au ajuns la data-limită la care puteau fi accesate. Astfel, mai rămân 580 de milioane de euro din fonduri UE îngheţate.

Suma este mică în comparaţie cu totalul de 11 miliarde de euro pe care ar trebui să îi primească Sofia de la UE în perioada 2007-2013, dar pierderea lor constituie o pedeapsă fără precedent pentru lipsa de eforturi împotriva corupţiei.

“Sperăm ca acum Bulgaria să facă paşii necesari pentru a îmbunătăţi administrarea fondurilor”, a mai declarat Nagy. Rapoartele Oficiului European de Luptă Antifraudă arată că fondurile de la UE au fost deturnate, unele dintre acestea ajungând chiar la grupuri apropiate puterii de la Sofia. Potrivit “International Herald Tribune”, gruparea Nikolov-Stoikov, acuzată de UE pentru fraudarea fondurilor europene, a încheiat contracte pentru finanţarea electorală atât a premierului Stanişev, cât şi a preşedintelui Pîrvanov.

UE ne păsuieşte la SAPARD

Comisia Europeană a trimis marţi o scrisoare Guvernului român prin care solicită informaţii suplimentare pentru a lua o decizie privind reluarea plăţilor SAPARD suspendate în iunie. Programul
SAPARD ar fi urmat să expire la finalul anului, România urmând să piardă zeci de milioane de euro, dar comisarul pentru Agricultură a propus prelungirea acestuia cu încă un an.

Niciun comentariu: