luni, 20 iulie 2009

Obama ii critică dur pe bancheri şi directori, pe care ii consideră rupţi de realitate

rectorii băncilor ar trebui să renunţe la bonusurile lor, iar cei din industria auto ar trebui să inceteze să folosească avioane private in contextul crizei actuale, a declarat preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, reproşandu-le că sunt rupţi de realitate, relatează AFP, preluat de NewsIn.
Renunţarea la bonusurile anuale consistente pe care le primesc cei din conducerea băncilor ar fi un "exemplu de asumare a responsabilităţii", in contextul in care administraţia americană a fost nevoită să salveze mai multe instituţii bancare
, a declarat Obama intr-un interviu acordat postului de televiziune ABC ce urmează a fi difuzat miercuri.
"Dacă ai deja 10 milioane de dolari
şi trebuie să faci concedieri, cel mai mic lucru pe care il poţi face este să spui 'sunt gata să fac şi eu sacrificii, pentru că recunosc că oameni mult mai puţin instăriţi decat mine traversează o perioadă dificilă'", a spus Obama in fragmentele din interviu difuzate marţi seară.
Preşedintele ales i-a criticat sever şi pe directorii a trei mari constructori americani de maşini pentru că s-au deplasat la Washington cu avioane private pentru a cere bani Congresului şi a evita falimentul companiilor lor. "Mi-am zis că aceşti oameni nu prea pricep probabil ce se intamplă in Statele Unite in prezent", a comentat Obama. "Este o problemă cronică, nu numai in industria auto (...), ci la varful industriei in general", a spus el.
"Cand există oameni care primesc sute de milioane de dolari bonus pe Wall Street şi işi asumă riscuri enorme cu banii altora, aceasta demonstrează că ei nu au nici cea mai mică idee prin ce trec americanii de rand", a adăugat preşedintele ales.
"Producătorii de automobile
(americani) sunt mult mai bine plătiţi decat omologii lor de la Toyota sau Honda şi totuşi pierd bani mult mai repede decat constructorii japonezi, ceea ce imi sugerează că nu işi dau seama ce se intamplă", a conchis Obama.
Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, va susţine miercuri o a treia conferinţă de presă in tot atatea zile, consacrată tot economiei, a anunţat marţi echipa sa de tranziţie, citată de AFP. Conferinţa va avea loc la Chicago, Illinois, la ora locală 09.45 (17.45, ora Romaniei).

Niciun comentariu: