miercuri, 8 iulie 2009

Rusia reduce taxele pentru exporturile petroliere

Rusia va reduce cu doua procente taxele pentru exporturile petroliere incepand cu 1 octombrie 2008, prima reducere operata de autoritatile de la Moscova in ultimele 18 luni, a anuntat luni un oficial din conducerea Ministerului rus de Finante, transmite Reuters, citat de Agerpres. ''Pretul mediu al titeiului in perioada iulie-august a fost de 122,243 dolari pe baril. Valoarea maxima a taxelor pentru acest pret
este de 485,875 dolari pe tona, in consecinta de la 1 octombrie 2008 va fi aplicata o taxa pentru exporturile petroliere de 485,8 dolari pe tona'', a declarat directorul adjunct al departamentului vamal din Ministerul rus de Finante, Alexander Sakovich.
Actualul nivel record al taxelor penrtu exporturile petroliere, fixat la 1 august pentru perioada august-septembrie 2008, este de 495,90 dolari, in crestere cu 97,80 dolari
fata de precedentele doua luni. Guvernul de la Moscova ajusteaza taxele pentru exporturile de titei si produse
petroliere la fiecare doua luni, in functie de evolutia pretului barilului de titei Urali pe pietele mondiale.
Potrivit lui Alexander Sakovich taxele pentru exporturile de produse rafinate usoare vor scadea la 339,7 dolari pe tona, de la 346,4 dolari pe tona in prezent. De asemenea, taxele pentru exporturile de produse rafinate grele (cum sunt combustibilii termici) vor fi reduse la 183 dolari pe tona, de la 186,6 dolari pe tona in prezent.
Aceasta va fi prima reducere a taxelor pentru exporturile petroliere adoptata de autoritatile ruse in ultimele 18 luni. Ultima data cand Moscova a redus taxele pentru exporturile petroliere a fost la 1 aprilie 2007, ca urmare a scaderii pretului petrolului pe piata mondiala in primul trimestru al anului trecut. Incepand cu 1 iunie 2007, taxele au intrat pe un trend crescator ca urmare a majorarii pretului barilului de titei pe pietele mondiale.

Niciun comentariu: