luni, 20 iulie 2009

Zece succese ale politicii externe

istrul Lazăr Comănescu a prezentat astăzi un raport, în care au fost incluse zece realizări ale politicii externe.

Prima
dintre reuşite este aderarea la UE. Tot un success al politicii externe din ultimii patru ani este consolidarea securităţii naţionale "prin rolul activ asumat în NATO, prin consolidare parteneriatului strategic cu SUA şi prin participarea la politica europeană de securitate şi de apărare".

De asemenea, MAE menţionează şi aducerea Mării Negre pe harta politicii internaţionale dar şi contribuţia României la consolidarea regională şi la crearea unor perspective europene de dezvoltare economică şi politică în Balcani.

Un alt succes este, potrivit Raportului privind politica externă a României în perioada 2005-2008, contribuţia substanţială a ţării noastre la apropierea Republicii Moldova de structurile europene.

Dinamizarea diplomaţiei economice este considerată o altă realizare importantă.

MAE menţionează că s-au realizat progrese semnificative în reforma corpului diplomatic, cu un accent special pe reforma serviciilor
consulare.

Ministrul Lazăr Comănescu a declarat, însă, că sunt în continuare necesare demersuri intensificate. Demnitarul a mai spus că "succesorul" său la conducerea ministerului va trebui să considere revitalizarea diplomaţiei economice drept o prioritate a mandatului său.

Niciun comentariu: