marți, 28 aprilie 2009

Banca Naţională a menţinut dobânda cheie la 10,25%

BNR a decis! Dobânda de politică monetară rămâne la 10,25% pe an. Decizia este în ton cu aşteptările analiştilor, deşi erau voci care spuneau că nu ar fi exclusă o majorare cu 0,25 de puncte procentuale.

BNR a decis să menţină rata
dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,25%, răspunzând astfel aşteptărilor analiştilor. Totodată, BNR a decis să continue gestionarea fermă a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă şi să menţină nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit
.

În plus, "CA al BNR reafirmă că va monitoriza vigilent evoluţiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern şi internaţional, astfel încât prin adecvarea instrumentelor sale să asigure consolidarea procesului de dezinflaţie pentru atingerea în mod sustenabil a ţintelor de inflaţie pe termen mediu", se mai arată în comunicatul instituţiei.

BNR a majorat de şapte ori până acum dobânda de politică monetară de la sfârşitul lui octombrie până în prezent, interval în care dobânda cheie a urcat de la 7% la 10,25%. Ultima majorare a fost făcută la şedinţa de politică monetară din 31 iulie, când banca centrală a ridicat nivelul dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 10%.

Niciun comentariu: