miercuri, 29 aprilie 2009

Geoana si fericirea de a fi sarac

Atmosfera tovaraseasca ce a animat reuniunea PSD de vineri - inchegata ziua, in plenara Consiliului National si cimentata seara, in fosta vila de protocol a lui Ceausescu, la jubileul conducatorului iubit - ne arata, in mod elocvent, in ce masura a evoluat partidul care a guvernat Romania timp de 10 ani in perioada postcomunista. Partid care se pretinde social-democrat si care vrea sa revina, din toamna, la putere.
In amintita sedinta, care a tinut loc de bilant al alegerilor locale, dar si de lansare spre electorat, prin antene, a ofertei de guvernare, liderii pesedisti si-au impartit felicitari, premii si virtuale functii de putere. Faptul ca Adrian Nastase a fost desemnat, fie si neoficial, candidat al partidului la Presedintie, iar Mircea Geoana si-a reafirmat ambitia de a ajunge premier, la fel ca in 2004, spune multe despre schimbarile petrecute, in ultimii patru ani, la nivelul leadership-ului pesedist. Si, pentru ca ne referim la lideri, amintim ca la sedinta CN a fost prezent si Ion Iliescu.
Ceva mai realist, acesta le-a transmis cadrelor sa nu-si mai pregateasca fotoliile de ministri si sa fie mai ponderati in aprecieri dupa scorul de numai 28% obtinut la alegerile locale. "Sa judecam cu realism, cu echilibru, fara infatuare, fara friptu­risme" - un indemn remar­cat in urma cu cativa ani, dar care nu a mai putut provoca ecouri acum, intr-o sala intesata de baroni locali, parca mai bine instalati in scaune
ca niciodata.
Langa ei, o serie de asociati cvasi-anonimi, proveniti din randurile unei formatiuni cu rating politic mic, dar cu apetit mare de putere. "O echipa unita si puternica". Astfel se recomanda, pentru parlamentarele de la toamna, constructia PSD-PC.
Din oferta
electorala, prezen­tata pe larg in discursul lui Geoana, s-a putut retine cat de bine e sa fii sarac in urmatorii patru ani. Daca PSD ajunge la guvernare, binein­teles. Salariul minim de o mie de lei si 0% impozite pentru cei care traiesc la salariul minim pe economie, a 13-a pensie, dublarea pensiilor pentru un milion de agricultori, program social pe zona de energie
, TVA diferentiat la alimentele de baza si la serviciile publice.
La aceste promisiuni se adauga construirea a 1000 de km de autostrada, centuri de ocolire pentru marile orase, modernizarea a o mie de km de cale ferata. Si cate si mai cate...
Cei mai instariti vor fi pedepsiti, pentru ca PSD pregateste impozite suplimentare pentru "bogatia afisata" si pentru cei care au venituri exorbitante.
De unde va reusi PSD sa asigure atata bunastare pentru populatia cu venituri mici? De la Stat, bineinteles. Un Stat controlat de "o echipa puternica", care sa imparta in mod discretionar si netransparent bunuri si avantaje. O reteta perfectata de comunisti si aplicata, in diferite doze, in guvernarile postdecembriste.
Despre "bogatia afisata" a liderilor PSD, aparatorii saracilor si avocatii nedreptatitilor se stiu multe si se povestesc si mai multe. Mircea Geoana este un caz aparte. El vrea sa para sarac ca Iliescu, dar cheltuieste mai abitir ca Nastase. Locuieste in continuare intr-o casa inchiriata de la Stat, preferand sa plateasca chirie mii de euro lunar in loc sa investeasca acesti bani intr-o temelie pentru familia sa. Si sotia sa are o relatie buna cu Statul, fundatia pe care o conduce primind statutul de utilitate
publica si avan­tajele care decurg de aici.
Tot la Stat, in Vila Lac 1, unde Ceausestii mai jucau un septic, iar Nicusor facea la betie proiecte pentru ipotetica sa guvernare, Geoana s-a pupat cu invitatii la implinirea celor 50 de primaveri. Nu stim daca nota de plata, care se ridica la cateva zeci de mii de euro, a fost un cadou de la soacra, sau a fost platita cu leafa de senator pe doi-trei ani, conform declaratiei de avere.
Verificarea integritatii, posi­bilitatilor si resurselor lui Geoana sta, culmea, in puterea institutiilor Statului. A celui pesedist?

Niciun comentariu: