marți, 28 aprilie 2009

Banca Washington Mutual intră în faliment, cel mai mare din istoria industriei bancare americane

Washington Mutual Inc a fost închisă de guvernul Statelor Unite şi activele sale au fost vândute JPMorgan Chase & Co pentru 1,9 miliarde dolari
, în cadrul celui mai mare
faliment al unei bănci americane, conform Reuters.

Aceasta este ultima măsură luată de autorităţile americane, în încercarea de a curăţa industria bancară, profund afectată de creditele ipotecare neperformante.

Washington Mutual, cea mai mare bancă americană de economii şi împrumuturi, a suferit pierderi enorme de pe urma crizei creditelor
. “Din cauza lichidităţilor insuficiente pentru acoperirea obligaţiilor financiare
, WaMu nu îşi mai poate continua operaţiunile”, arată un comunicat al Office of Thrift Supervision, instituţia ce supraveghează activitatea băncilor de economii.

Banca are active de 307 miliarde dolari şi depozite
de 188 miliarde dolari. Ultimul faliment de acest gen a avut loc în 1984, când Continental Illinois National Bank & Trust a fost nevoită să îşi înceteze activităţile.

JPMorgan va deţine 5.410 de sucursale, după achiziţia operaţiunilor WaMu, precum şi cea mai mare afacere cu carduri de credit, din Statele Unite.

Tranzacţia vine pe fondul discuţiilor de la Washington, în legătură cu planul de 700 miliarde dolari menit să cureţe sistemul bancar american de toate creditele ipotecare neperfomante.

Falimentul WaMu vine după ce Fannie Mae şi Freddie Mac au fost naţionalizate, AIG a primit sprijin financiar din partea Federal Reserve, Lehman Brothers a fost închisă şi Merril Lynch a fost cumpărată de Bank of America.

Niciun comentariu: