marți, 28 aprilie 2009

JP Morgan a cumpărat Washington Mutual pentru 1,9 miliarde de dolari

JP Morgan a preluat Washington Mutual pentru 1,9 miliarde de dolari. Căderea Washington Mutual reprezintă cel mai mare
eşec din istoria sistemului bancar american, scrie astăzi cotidianul The Wall Street Journal. Colapsul a fost generat de un val masiv de retrageri şi marchează un nou punct critic în turbulenţele care mătură pieţele financiare la nivel global.

Grupul financiar Washington Mutual, cea mai mare banca de economii din SUA, a fost inchis de autoritatile americane care au organizat transferul imediat al activelor bancare la concurentul sau JPMorgan Chase, a anuntat intr-un comunicat Federal Deposit Insurance Corp, institutia care protejează depozitele depunatorilor în caz de faliment bancar in Statele Unite.

JP Morgan s-a angajat să plătească guvernului 1,9 miliarde de dolari
pentru operaţiunile bancare ale Washington Mutual şi îşi va asuma portofoliul de credite
, care se ridică la 307 miliarde de dolari. Costul integral va fi însă unul mult mai mare, deoarece urmează să fie făcute provizioane de 31 de miliarde de dolari pentru credite neperformante. În acelaşi timp, JP Morgan intenţionează să depună un efort de recapitalizare care se va ridica la 8 miliarde de dolari.

Toţi deponenţii Washington Mutual vor avea acces la cash. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre acţionarii băncii care ar putea să nu se mai aleagă cu nimic, comentează jurnaliştii de la The Wall Street Journal.
Tranzacţia, anunţată aseară, plasează JP Morgan pe locul 1 la nivel naţional în ceea ce priveşte depozitele.

Criza de la Washington Mutual s-a desfăşurat concomitent cu negocierile din congresul american pe marginea pachetului de salvare propus de trezorerie.

Niciun comentariu: