joi, 27 august 2009

Bătălia pentru Cotroceni: ultima sută de zile

După câteva luni de campanie
electorală neoficială, Traian Băsescu şi Mircea Geoană par a fi prezidenţiabilii din turul doi. Crin Antonescu nu a reuşit încă să conteze în luptă.

Lupta pentru Preşedinţia României a intrat în linie dreaptă. Principalii candidaţi au la dispoziţie mai puţin de 100 de zile pentru a demonstra ce îi diferenţiază. În cele patru-cinci luni care au trecut de la conturarea primelor candidaturi, clasamentul pretendenţilor nu a suferit modificări substanţiale.

Traian Băsescu rămâne pe prima poziţie, fiind urmat, la o distanţă încă mare, de Mircea Geoană şi de Crin Antonescu. La nivel mediatic, bătălia s-a concentrat între actualul preşedinte şi candidatul PSD, în timp reprezentantul PNL a fost mai puţin vizibil. Deşi mai prezent în media, Geoană nu a reuşit să se detaşeze clar în privinţa opţiunilor de vot de rivalul şi colegul său de pluton Crin Antonescu şi nici să urce la scorul partidului. Situaţia va fi departe de a se simplifica dacă în joc va intra şi Sorin Oprescu. Eventuala candidatură a primarului Capitalei ar putea complica situaţia plutonului de contracandidaţi ai lui Bă sescu.

Doi se bat, Crin rămâne pe margine

Până în acest moment, singurii care s-au angajat
într-o confruntare sunt Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Crin Antonescu a încercat să intervină şi el, dar a fost ignorat de ambii contracandidaţi.

Oficial, Băsescu nici nu este printre concurenţi. Şeful statului a jucat cartea candidaturii amânate. A preferat rolul preşedintelui responsabil, pe umerii căruia atârnă criza economică, prea ocupat de problemele ţării pentru a defila în calitate
de candidat la Cotroceni. Cu toate acestea, comportamentul său public a fost unul cu tentă electorală, fapt demonstrat şi de prezenţa sa continuă la diverse serbări populare.

„Expiratul” contra „Virginului”

Rivalii săi l-au ţinut sub un tir permanent. De regulă, Băsescu a evitat să riposteze. Dacă pe Antonescu l-a ignorat complet, lui Geoană i-a replicat la modul ironic şi peiorativ, conturându-i portretul unui „virgin” care „se joacă cu lopăţica”, dependent politic de mama-soacră. Prin aceste replici acide
, la limita jignirii, Băsescu l-a ajutat pe Geoană. Practic, l-a identificat drept principal contracandidat, chiar dacă nu unul pe măsură.

Geoană l-a atacat pe Băsescu constant

, sperând să-i provoace reacţia. Spre deosebire de atacurile lui Crin Antonescu, cele ale lui Geoană au fost destul de delicate. I-a reproşat preşedintelui „că sare calul excesiv, că nu-şi respectă obligaţiile constituţionale”, „că a dezvoltat o obsesie bolnăvicioasă pentru liderii PSD”. Culmea loviturilor încercate de Geoană a fost să-l numească pe Băsescu „un produs
politic expirat”, „un accident al istoriei postdecembriste”.

Ulterior, el a încetat să-l mai atace. A fost sfatul consilierilor americani. Tot ei i-au sugerat că va avea mai mult succes dacă îi va ţinti pe apropiaţii preşedintelui, mult mai vulnerabili ca imagine, precum cele două fiice, Elena şi Ioana, sau miniştrii Monica Iacob Ridzi şi Elena Udrea. Geoană a acceptat strategia şi a pus-o în aplicare. O altă direcţie de atac a candidatului PSD a fost guvernul. Competiţia prezidenţială l-a împins pe Geoană în situaţia de a se disocia permanent de coaliţia de guvernare, criticând constant măsurile executivului din care face parte şi propriul său partid.

Ridiculizarea adversarului

Fără excepţie, atacurile lui Băsescu la adresa lui Geoană au fost lansate de pe o poziţie de cal cu lată superioritate. Declaraţiile pre - şedintelui, prin aciditate, că u tau să-l ridiculizeze pe candidatul PSD, să arate cât de neînsemnat e. „O să rămână virgin dacă îşi pune centura de castitate”, a comentat el opoziţia lui Geoană privind împrumutul de la FMI. La următoarea ocazie, Băsescu l-a calificat drept prelungirea mamei-soacre. „Nu poate dormi dacă... Cum se duce acasă la mama-soacră să spună: astăzi am venit şi n-am fost suficient de bărbat să-l înjur pe Băsescu. Se duce întâi, mă înjură de două ori, şi pe urmă merge acasă”, spunea Băsescu în aprilie. Apoi a ironizat modul în care Geoană face campanie: „Se joacă cu lopăţica în nisip”. Când subiectul o impunea - un schimb de scrisori pe tema retragerii din Irak - Băsescu l-a numit pe Geoană iresponsabil. Ultima „palmă” a fost cea cu „şeful bostănăriei”, atunci când a fost deranjat de faptul că Geoană aruncă responsabilitatea raportului de ţară pe umerii săi. Pentru ca umilinţa să fie deplină, preşedintele a descins a doua zi chiar la bostănăria Dăbuleni, fieful electoral al PSD-istului.

Niciun comentariu: