joi, 27 august 2009

Dinamita din coalitia PSD - PD-L. Hrebenciuc sustine ca Udrea a devenit o povara pentru Guvern

Elena Udrea ar putea fi din nou subiect de raca intre PSD si PD-L. Social-democratii se declara ingrijorati ca atitudinea ministrului turismului, Elena Udrea, fata de comisia parlamentara care ii ancheteaza activitatea, se poate repercuta asupra Guvernului din care si ei fac parte. Unele voci din PSD sustin ca premierul Boc ar trebui sa clarifice lucrurile in ceea ce o priveste pe doamna Udrea, iar altele vorbesc despre o eventuala retragere a sprijinului parlamentar pentru ministrul turismului. Pe de alta parte, democrat-liberalii isi sustin pana la capat ministrul.

Coordonatorul campaniei
prezidentiale a PSD, Viorel Hrebenciuc sustine ca atitudinea ministrului turismului în fata comisiei parlamentare de ancheta “a umplut paharul chiar si pentru cei care l-au votat si au sperat în Traian Basescu”. “Atâta lipsa de respect si atâta aroganta nu am vazut decât înainte de 1989. Tandemul Udrea-Basescu s-a întrecut pe sine la capitolul tupeu si impertinenta”, a spus Hrebenciuc. Din perspectiva parteneriatului la guvernare dintre PSD si PD-L, Hrebenciuc si-a exprimat ingrijorarea cu privire la repercutarea asupra Guvernului a atitudinilor exprimate de Elena Udrea. “Nu ma supara faptul ca Elena Udrea este o povara pentru Traian Basescu si nici faptul ca îl va discredita pe actualul sef al statului. Ma îngrijoreaza însa faptul ca Elena Udrea a devenit o povara pentru Executiv si pentru imaginea României. Cum sa mai mearga guvernul, când jumatate din el are acum ca prioritate albirea doamnei Udrea?”, a spus liderul PSD.
El a apreciat ca, în aceste conditii, premierul Emil Boc este pus în fata unui examen în care are de ales între a fi independent politic si a fi doar o “anexa”.
“Emil Boc are de dat, pâna pe 1 septembrie, examenul politic al vietii lui. Fie se consacra ca anexa si instrument, fie atinge maturitatea si sta singur pe picioarele lui”, a spus Hrebenciuc.
Mult mai dur a fost presedintele PSD Suceava, senatorul Gavril Mîrza, care considera ca premierul Emil Boc ar trebui sa se implice in clarificarea situatiei Elenei Udrea. “Este o obligatie a premierului Emil Boc, atât în calitate
de presedinte al PD-L, cât si de prim-ministru, sa se implice în clarificarea acestor lucruri”, a spus Mîrza.El a mai aratat ca nu a auzit ca un membru al Cabinetului sa recuze comisii parlamentare. “Nu am auzit de recuzarea comisiilor parlamentare. Un membru al Cabinetului vrea sa recuze o hotarâre a Parlamentului”, a spus senatorul PSD, care considera situatia ca fiind de “neînchipuit”.

PSD vorbeste despre o posibila retragere a sprijinului parlamentar pentru Elena Udrea
La randul sau, presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla, spune ca refuzul ministrului turismului, Elena Udrea, de a se prezenta la audieri în fata unei comisii parlamentare, îi poate aduce acesteia o retragere a sprijinului parlamentar, ceea ce poate genera o posibila schimbare
a acesteia din functie.
“Orice ministru din orice Guvern are obligatia morala, politica, administrativa si legala sa se prezinte la audieri, altfel Parlamentul îi retrage sprijinul. De fapt, acel ministru devine neproductiv în Guvern fara sprijin parlamentar”, afirma Grebla.
“Din momentul în care ai o asemenea atitudine fata de plenul Camerei, care a hotarât cu majoritate de voturi înfiintarea acestei comisii de ancheta, te situezi cel putin în afara cutumelor politice ale Europei. Un ministru din orice tara cu o democratie consolidata, daca si-ar permite sa sfideze Parlamentul chiar într-un mod mai blând, în aceeasi zi si-ar pierde postul”, a mai spus Grebla.

PD-L moare cu Udrea de gat
Pe de alta parte, democrat-liberalii ii gasesc scuze Elenei Udrea. Vicepresedintele PD-L Ioan Oltean sustine in nume propriu ca in locul ministrului Elena Udrea, s-ar fi prezentat în fata comisiei de ancheta înca din momentul în care aceasta si-a început activitatea
.
“Personal, as fi mers la comisia aceasta, pentru a-mi dovedi nevinovatia si a pune capat acestei tarasenii, care dureaza de doua-trei saptamâni. (...) A fost o discutie în partid, legata de chestiunea aceasta (prezenta la comisie - n.r.) si partidul a sustinut-o. Am spus ce as fi facut eu, daca eram în locul doamnei Udrea. Eu nu îmi permit sa calific comportamentul nici unui coleg de-al meu”, adauga Oltean. El a repetat placa doamnei Udrea referitoare la prestatia comisiei de ancheta. “Daca mergem pe credibilitatea acestei comisii, aceasta nu mai are, în acest moment, nici o credibilitate. Este o comisie care s-a antepronuntat, care a facut dovada ca este preocupata nu de aflarea adevarului, ci de crearea unor probe, prin care sa incrimineze pe ministrul turismului. Eu am spus ca mergeam înainte de a avea loc aceste discutii. E foarte greu în momentul acesta, aceasta comisie si-a pierdut credibilitatea. Sa te prezinti în fata lui Orban, în fata Aurei Vasile, în fata celorlalti membri care s-au antepronuntat este dovada unei vointe si a unui curaj nebun. Pur si simplu, îti asumi o responsabilitate maxima. Este clar ca, dupa discutiile care au avut loc, nu mai prezinta nici un fel de credibilitate aceasta comisie si nu m-as fi prezentat”, a precizat Ioan Oltean.

Niciun comentariu: