luni, 10 august 2009

Th. Stolojan: Solidaritatea Guvernului nu poate fi pusă la îndoială şi nici negociată

Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, a afirmat că liderii celor două partide de guvernământ au convenit asupra faptului că toţi miniştrii trebuie să fie solidari cu deciziile luate de Guvern în ansamblu şi că reprezentanţii PSD - PD-L au stabilit cum vor "merge înainte" în campania electorală.

Stolojan a spus că subiectul a fost abordat atât în şedinţa Coaliţiei, cât şi în Biroul Permanent Naţional al PDL, ambele desfăşurate în cursul zilei de astăzi.

"Am ajuns la concluzia că, în Guvern, miniştrii trebuie să fie solidari şi trebuie să susţină toate deciziile Executivului. Dacă unul dintre miniştri consideră că o decizie depăşeşte anumite criterii pe care şi le-a asumat, are datoria de onoare de a-şi da demisia, dacă el consideră că decizia contravine unor principii ale sale. Solidaritatea Guvernului nu poate fi pusă la îndoială şi nici negociată", a spus Stolojan, precizând că aceasta este poziţia pe care au exprimat-o ambii lideri ai Coaliţiei, Emil Boc şi Mircea Geoană.

Democrat-liberalul a susţinut că, în textul Protocolului dintre PSD şi PD-L, există o graduare a sancţiunilor pentru cei care nu respectă această regulă, discuţia de astăzi nefiind considerată un ultimatum la adresa miniştrilor PSD de care s-au declarat nemumlţumiţi unii lideri ai PD-L.

Stolojan a apreciat că era nevoie ca cele două formaţiuni politice să se pună explicit de acord asupra acestui lucru deoarece ele se confruntă cu o situaţie nouă, anume aceea că sunt competitori în cursa pentru alegerile europarlamentare. "Vă asigurăm că protocolul se va respecta. Am început să ne punem de acord într-o situaţie nouă, de campanie
electorală. Fiind în campanie electorală, cele două partide sunt competitorii, dar nu trebuie ca deciziile Guvernului luate de miniştri să devină subiectul unor neînţelegeri, unor semnale ce pot fi interpretate", a spus Stolojan.

Întrebat dacă nu PD-L a dat tonul acestei dispute prin declaraţiile făcute, sâmbătă, de unii democrat-liberali, prim-vicepreşedintele PD-L a răspuns: "Ei au dat un răspuns politic la unii oameni politici ai PSD, dar astăzi ne-am lămurit cu toţii cum mergem înainte".

Stolojan a spus că problema a fost abordată, în interiorul
Coaliţiei, de către preşedintele PD-L Emil Boc, iar omologul său de la PSD ar fi fost de acord. "Mircea Geoană a fost foarte cooperant şi a spus acelaşi lucru, în sensul celor discutate".

Niciun comentariu: