luni, 10 august 2009

Pesediştii susţin că au aflat de o scrisoare a lui Băsescu către Parlament despre Coduri

Liderii PSD au decis să-i scrie preşedintelui Băsescu o scrisoare prin care îl anunţă că îi trimit Codurile înapoi după ce au aflat că şeful statului intenţiona să scrie şi el una Parlamentului, prin care să-i atragă atenţia de apropierea termenului limită pentru aceste legi, spun surse din partid.

Potrivit aceloraşi surse, Băsescu ar fi urmat să atragă atenţia Parlamentului nu numai de întârzierea adoptării Codurilor, ci şi de stadiul dosarelor de politicieni. Astfel, cei de la PSD au decis să o ia înaintea şefului statului şi să îi scrie ei.

De altfel, PSD a stabilit să îl lase pe şeful statului să decidă ce se întâmplă cu cele patru legi pentru ca eventualele efecte negative ale raportului de monitorizare din iulie să se răsfrângă doar asupra lui Traian Băsescu. "Dorim ca preşedintele să fie cel asociat cu întârzierile şi problemele din justiţie, iar noi vom putea spune că am făcut exact ce ne-a cerut Băsescu", mai spun aceleaşi surse. Pe de altă parte, lideri ai PSD spun chiar că social-democraţii ar putea, din aceleaşi considerente tactice, să nu se opună nici dacă şeful statului propune, iar Guvernul acceptă, asumarea răspunderii pe Codurile trimise de Guvern şi nu cele modificate de comisiile speciale.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat luni că preşedintele Băsescu deţine "principala responsabilitate" pentru o eventuală sancţionare a României, prin tăierea unor fonduri, din cauza slabelor reforme din Justiţie, cerându-i să-şi achite obligaţiile constituţionale şi politice ale unui şef de stat.

Geoană a declarat că, din punctul său de vedere, Parlamentul s-a achitat de finalizarea dezbaterilor la Codurile penal şi civil, urmând ca cele două coduri finalizate să-i fie trimise preşedintelui României spre informare, săptămâna aceasta împlinindu-se termenul,15 mai, stabilit la întâlnirea din 17 februarie de la Cotroceni, pentru finalizare celor patru Coduri.

În ce priveşte raportul de monitorizare al Comisiei Europene din luna iulie, Geoană a susţinut că "principala responsabilitate îi revine celui care a gestionat în mod direct, prin numiri în această zonă cheie, şi acesta este preşedintele României".

"Parlamentul s-a achitat de obligaţiile legate de mecanismul de cooperare şi verificare, Codurile sunt finalizate, şi sunt în curs de finalizare codurile de procedură, iar dosarele
de aşa zis mare corupţie se află la Senat, într-o fază avansată de aprobare. În acest moment, întreaga responsabilitate pentru evitarea acestui risc aparţine în principal preşedintelui României, cel care a instalat pe doamna Macovei ca ministru al Jutiţiei în 2004, şi care a avut înainte de alegerile din 2008 şi acuma pe domnul ministru Predoiu ca şi ministru al Justiţie", a spus Geoană.

Totodată, preşedintele PSD a menţionat că în cursul zilei de luni îi va transmite o scrisoare preşedintelui în care va prezenta punctul de vedere al partidului cu privire la situaţia Justiţiei "şi solicitarea ca preşedintele să se achite de obligaţiile constituţionale şi politice care decurg din funcţia de şef al statului român". De asemenea, Geoană a mai spus că a solicitat Comisiei juridice din Senat audierea ministrului Predoiu "pentru a da explicaţii complete Parlamentului cu privire la condiţionalităţile şi obligaţiile pe care domnia sa şi zona Justiţiei le au de îndeplinit pentru a evita un astfel de risc (al tăierii unor fonduri,n.r.)".

Preşedintele PSD a făcut, cu această ocazie, "un apel la preşedintele României, în calitatea
sa de principal coodonator, al intituţiilor legate de justiţia din România în ultimii cinci ani de zile să ia toate măsurile necesare într-un contact direct cu ministrul Jutiţiei, cu procurorul general, cu şeful DNA, cu Consiliul Superior al Magistraturii, şi cu Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, şi de a lua toate măsurile necesare la nivelul statului român, şi la nivelul Guvernului, pentru a preîntâmpina acest risc masiv la adresa reputaţiei şi intereselor României în Europa".

Niciun comentariu: