joi, 27 august 2009

Incendiile ameninţă suburbiile Atenei

ncendiile se anunţă a fi cele mai grave de la cele din august 2007, soldate cu 77 de morţi şi care au distrus 250.000 de hectare. La operaţiune urmau să participe bombardiere cu apă italiene şi avioane franceze.


Sute de pompieri s-au mobilizat împotriva incendiului care câştigă teren
în zonele împădurite de lângă Atena, ameninţând suburbiile capitalei, unde numeroşi localnici au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

"Ieri, casa
noastră a fost cruţată, dar focul a revenit astăzi", povestea o femeie de 53 de ani care a plecat dintr-o suburbie la est de Atena."Oameni cu portavoce ne-au spus să plecăm, aşa că ne-am strâns câteva lucruri, căţelul şi am plecat", a declarat ea.

Aproape 600 de pompieri încercau să oprească focul care se propagă de sâmbătă în suburbiile Agios Stefanos, Anthousa, Gerakas şi Pallini, la mai puţin de 30 kilometri de Atena.

La operaţiune urmau să participe bombardiere cu apă italiene şi avioane franceze.

Comisia Europeană a spus că Franţa a propus să pună la dispoziţia Greciei două Canadair CL-215, Italia două Canadair CL-415 şi Cipru un elicopter antiincendiu.

"Am luptat cu flăcările şi ne-am salvat singuri casa", a explicat un localnic din Koukounari. "Pompierii ne-au spus să evacuăm, apoi au plecat", a adăugat el.

Aceste incendii se anunţă a fi cele mai grave de la cele din august 2007, soldate cu 77 de morţi şi care au distrus 250.000 de hectare.

12 avioane cu apă şi şapte elicoptere acţionau duminică, dar operaţiunile erau îngreunate de vântul puternic. "Condiţiile meteo nu le permit aparatelor să opereze aşa cum ar trebui, aşa că lasă în urma lor multe sectoare unde focul continuă să ardă", a declarat prefectul Atenei, Yiannis Sgouros.

Circa 12.000 de hectare au fost devastate şi este posibil ca multe case
să fi fost distruse.

Responsabilii poliţiei au spus că au fost mobilizate toate mijloacele
disponibile. Potrivit pompierilor, "o mobilizare uriaşă" a fost decretată împotriva celor 85 de puncte de plecare a focului înregistrate în Grecia în 24 de ore.

Bolnavii din spitalul militar din Penteli au fost evacuaţi duminică, iar Ministerul marinei comerciale a anunţat că mai multe nave sunt gata să participe la eventuale evacuări. De asemenea, au fost evacuate două spitale pentru copii, o tabără de vacanţă, o clinică psihiatrică şi un azil de bătrâni.

Cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi rafale puternice de vânt, Grecia este deosebit
de vulnerabilă în faţa incendiilor de vară, care au distrus deja mii de hectare de pădure şi terenuri agricole.

Niciun comentariu: