luni, 10 august 2009

Cristian Diaconescu : „Nu va fi un val de noi cetăţeni din Moldova“

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti afirmă că partenerii europeni nu au de ce să se teamă:puţini moldoveni vor căpăta cetăţenia română, chiar prin legea simplificată.

Relaţiile României cu Republica Moldova cunosc o adevărată criză, în timp ce Uniunea Europeană a inclus Chişinăul în Parteneriatul Estic – un proiect care nu pare să fie pe placul Moscovei. În acelaşi timp, România şi-a luat prin surprindere partenerii europeni atunci când preşedintele Băsescu a invocat posibilitatea acordării a un milion de paşapoarte româneşti pentru locuitorii Republicii Moldova, ca urmare a simplificării legislaţiei privind cetăţenia.

L-am vizitat pe ministrul de Externe Cristian Diaconescu, pentru a afla ce crede despre toate acestea şi cum gestionează Bucureştiul situaţia de la Est şi Vest. Am mai discutat despre proiectele noastre europene, despre ameninţările legate de accesul la banii
europeni şi despre relaţia cu America lui Obama.

O.N.: Domnule ministru, simplificarea modalităţilor de acordare a cetăţeniei române, act cu trimitere directă la cetăţenii Republicii Moldova, a produs
îngrijorare în rândurile unora dintre partenerii noştri europeni...

Este o acţiune politică a Guvernului României. Noi nu am făcut decât să îmbunătăţim cadrul legal
deja existent şi evaluat ca atare de Uniunea Europeană. Această lege funcţiona în momentul aderării noastre la Uniune. În al doilea rând, se vehiculează cifre exagerate. Acordarea cetăţeniei se va face pe baze individuale.

I.M.I.: S-a spus că sunt 650.000 de solicitări la Ambasada României din Chişinău, preşedintele a vorbit la un moment dat de un milion de oameni...

Da, sunt multe solicitări. Dar noi ne referim la un mecanism special pentru cei care, ei înşişi sau rudele lor de până la gradul trei, au pierdut cetăţenia. O mare parte din solicitări sunt făcute de persoane care nu se află în această categorie. Or, este evident că nu numai cetăţenilor din Republica Moldova le putem acorda un astfel de drept, ci tuturor celor care îndeplinesc condiţiile.

O.N.: Deci, şi celor din Ucraina.

Şi celor din orice ţară, nu am făcut o delimitare.

I.M.I.: Are statul român capacitatea administrativă de a procesa un număr foarte mare de cereri?

Vom vedea. Într-adevăr, sunt foarte multe cereri şi, din punct de vedere administrativ, trebuie luate măsurile de rigoare. Dar nu va fi vorba de un val de noi cetăţeni. Oricum, nu se pune problema acordării niciunei cetăţenii mai devreme de 5-6 luni de-acum încolo.

O.N.: De câţi cetăţeni noi ar putea fi vorba?

Ideea că am da paşapoarte pe loc la sute de mii de oameni este absolut falsă. Să nu uităm că această lege a funcţionat şi până acum. E drept, cu un mecanism tehnic ceva mai greoi. În baza acestei legi s-au acordat, în 16 ani, cam vreo 120.000 de cetăţenii. Nu cred că mai sunt foarte mulţi cetăţeni din Republica Moldova care se mai pot încadra în prevederile acestei legi.
Cristian Diaconescu : „Nu va fi un val de noi cetăţeni din Moldova“

Niciun comentariu: