joi, 27 august 2009

FBI este scandalizat de eliberarea libianului Megrahi, M. Britanie se află într-o poziţie delicată

Directorul FBI s-a declarat scandalizat de decizia Scoţiei de a-l elibera, din motive medicale, pe Abdelbaset Ali Mohamed Al-Megrahi, libianul condamnat pentru atentatul din Lockerbie, potrivit unei scrisori pentru ministrul scoţian al justiţiei, Kenny MacAskill, relatează AFP.

"De obicei nu comentez deciziile altor procurori, dar sunt scandalizat de decizia dumneavoastră, apărată cu dezinvoltură sub pretextul compasiunii", a scris Robert Mueller în mesajul datat vineri.

"Decizia dumneavoastră de a-l elibera pe Megrahi este inexplicabilă şi face rău justiţiei", adaugă el, reamintind că a fost "ministru adjunct al Justiţiei americane, responsabil pentru anchetarea şi inculparea lui Megrahi în 1991".

"Eliberarea sa recompensează un terorist şi îşi bate joc
de durerea familiilor care au pierdut persoane dragi la 21 decembrie 1988" în explozia de la bordul avionului companiei
Pan Am, deasupra Lockerbie, atentat soldat cu 270 de morţi, majoritatea americani.

Libianul a fost condamnat în 2001 la închisoare pe viaţă cu posibilitate de eliberare după 27 de ani, în urma unui proces condus de judecători scoţieni.

Bărbatul, care suferă de cancer
în fază terminală, a fost eliberat din motive medicale şi a revenit în Libia.

Scoţia a subliniat sâmbătă că eliberarea pe motive medicale face parte din sistemul judiciar scoţian, spre deosebire de cel din SUA. În replică la scrisoarea lui Mueller, un purtător de cuvânt al guvernului scoţian a spus că decizia a fost luată conform procedurilor legale. "Ministrul justiţiei şi-a formulat concluziile în baza procedurilor legale ce se aplică în Scoţia, a unor dovezi tangibile şi în baza recomandărilor emise de comisia de aplicare a pedepselor şi de către conducerea închisorii", a explicat el.

"Eliberarea pe motive medicale nu face parte din sistemul judiciar american, dar face parte din cel al Scoţiei", a subliniat el.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Mueller trebuie "să fie conştient de faptul că numeroase familii s-au opus deciziei ministrului, dar multe altele au aprobat-o".

Pe de altă parte, Seif Al-Islam Gaddafi, fiul numărului unu libian, a declarat că eliberarea lui Megrahi este în centrul contractelor comerciale încheiate cu Marea Britanie, lucru negat sâmbătă de Londra.

Declaţiile lui Seif, care a avut un rol-cheie în negocierile de eliberare a libianului, au intervenit după ce Londra a fost acuzată de opinia publică britanică de ingerinţă în acest dosar
. Sâmbătă, Fundaţia Gaddafi a lui Seif Al-Islam a părut că vrea să rectifice lucrurile, spunînd că decizia guvernului scoţian a fost "independentă". "Ea a fost luată cu deplină obeictivitate şi numai din motive umanitare", a spus directorul executiv al organizaţiei.

Niciun comentariu: