vineri, 28 august 2009

Napoli avanseaza in Cupa Italiei

Surpriza campionatului italian Napoli, care se afla pe locul 3 la un punct in spatele Interului lui Chivu, liderul din Italia, a reusit sa castige si in cupa, reusind sa invinga o echipa fara pretentii Salernitana, dupa un scor de 3-1.

Urmatoarea echipa calificata mai departe in Cupa Italiei, Udinese a reusit sa castige cu greu in urma loviturilor de la 11 metri. Un 8-7 care o scoate din cupa pe Reggina. De aceeasi soarta a avut parte si Empoli care a fost eliminata de catre Sampdoria printr-un scor strans, 2-1.

Toate meciurile din turul 5 al Cupei Italiei

Sampdoria 2-1 Empoli

Udinese 0-0 (8-7 P.) Reggina

Napoli 3-1 Salernitana



Programul celorlalte meciuri

03/12/2008 Milan - Lazio

17/12/2008 Roma - Bologna

17/12/2008 Fiorentina - Torino

13/01/2009 Inter - Genoa

14/01/2009 Juventus - Catania

Emeghara la final de cariera ?

Dupa o veche accidentare la genunchi se pare ca Emeghara nu-si mai revine, si e obligat sa mearga din nou la Bologna pentru tratament. Insa mai sunt si alte motive pentru care Emeghara ar putea sa-si incheie cariera. El sufera de o boala care este foarte des intalnita la africani si anume are valvele marite.

Cel putin anul acesta Dorinel Munteanu nu-l mai poate folosi pe Emeghara, insa sunt sperante sa revina in echipa Stelei incepand din primavara anului 2009.

Profurgol - manager online de fotbal

Profurgol este un manager online dezvoltat in Spania care a aparut in Romania de foarte putin timp. In acest moment suntem doar 280 de utilizatori romani dar acest lucru v-ar avantaja daca alegeti sa va inscrieti acum.

Profurgol, ca orice joc care se respecta, are atat echipe de club cat si echipe nationale. Un aspect important al oricarui joc de tip manager este antrenamentul echipei iar acesta are loc marti si joi in fiecare saptamana. Antrenamentul unui jucator depinde mult si de caracterul acestuia .

Cu echipa de club poti juca in cele 2 competitii :

1) Campionatul care este format din 8 echipe cu meciuri care se disputa tur-retur

2) Cupa , in care meciurile sunt disputate in sistem eliminatoriu.


Echipele Nationale sunt de 3 tipuri :

1) Echipe nationale U 18 in care pot juca doar juniorii.

2) Echipe nationale U 21 in care pot juca jucatorii pana in 21 de ani dar care au contract cu echipa mare (nu pot juca si juniori).

3) Echipe nationale ABS in care pot juca toti jucatorii fara limita de varsta , cu exceptia juniorilor.

In primul sezon disputat in Romania s-au disputat doar meciuri de campionat, deoarece eram foarte putini utilizatori . Divizia A a fost castigata de Kosmin, managerul echipei Dinamo Red Dogs, care a reusit sa castige acel campionat fara sa cunoasca infrangerea.

In sezonul actual si anume sezonul 2, in Divizia A se duce o lupta crancena pentru castigarea titlului intre F.C. BMW Husi si Melbourne Victory FC .



In acest sezon , tocmai ce s-a incheiat Cupa Romaniei , care a fost castigate de Hotsteppers , condusa de CezarG, dupa ce a reusit sa invinga in finala cu scorul de 4-0 echipa FC Interstar Sibiu.
Acum jocul este si in limba Romana dupa foarte multa munca, dusa de urmatorii utilizatori :



1) Mister X ( fost translator si moderator)

2) totalacarete ( translator si moderator)

3) Kosmin (fost translator)

4) Aiureanu (translator)

5) Razvan Gabriel (translator)

6) Susanu (translator)

7) Bobses ( fost translator )

8) CezarG (translator si moderator)

9) Gse_meMber (fost moderator)


In joc ma veti gasi sub numele de totalacarete iar pentru orice intrebare in legatura cu jocul va stau la dispozitie.

Jocul este in continua dezvoltare!

Prefab Modelu se retrage

RETRAGERE. Nimic nu anunta in pauza competitionala de dinainte de acest sezon ca Prefab Modelu va renunta dupa 14 etape sa-si joace sansa in Divizia B.

Jucatorii echipei condusa de Dumitru Dumitriu, antrenor ce a condus Steaua, au fost anuntati ca sunt jucatori liberi de contract, urmand sa-si caute echipe.

Prefab Modelu este a doua echipa de liga secunda, dupa Forex Brasov, care datorita rezultatelor slabe a decis sa se retraga din campionat. Prefab ocupa ocului 16 in Seria I a Ligii a doua.
Conform revistei Forbes cei mai bogati 10 patroni din lume sunt:

1. Oleg Deripaska

Patronul echipei Kuban Krasnodar cu o avere estimata la 28,0 miliarde de dolari ocupa locul 1 in acest top.

2. Roman Abramovic

Locul 2 este ocupat de cunoscutul rus Abramovic, patronul echipei engleze Chelsea Londra cu o avere estimata la 23,5 miliarde de dolari

3.Lakshmi Mittal
Podiumul este completat de Mittal, cel care in 2007 a devenit patronul echipei Queen's Park Rangers, avand un buget de aproximativ 20,5 miliarde de dolari.

4.Amancio Ortega
Cu o avere estimata la 20,2 miliarde de dolari, patronul echipei Deportivo la Coruna, Ortega, se claseaza pe locul 4

5.Paul Allen
Cu o avere estimata la 16 miliarde de dolari miliardarul de la Microsoft detine pe langa echipa de fotbal american Seattle Seahawks,echipa de baschet Portland Trail Blazers si echipa Seattle Sounders

6. Francois Pinault
Pe locul 6 se claseaza Pinault cu o avere de aproximativ 15,9 miliarde patronul echipei de fotbal franceze Stade Rennais

7.Silvio Berlusconi

Pe locul 7 se situeaza miliardarul italian al titratei echipe Ac Milan cu o avere in valoare de 9,4 miliarde de dolari


8.Alisher Usmanov
Usmanov,patronul echipei engleze Arsenal, onoreaza pozitia 8 cu o avere aproximativa de 9,3 miliarde de dolari


9.Philip Anschutz

Patronul cluburilor L.A. Galaxy, Houston Dynamo, Hammarby se situeaza si el in top10 pe pozitia 9 a cu o avere estimata la 8,0 miliarde de dolari


10. John Fredriksen
Ultimul din top 10 al celor mai bogati patroni de cluburi este Fredriksen,patronul echipei Valerenga cu o avere estimata la 8 miliarde de dolari

joi, 27 august 2009

FBI este scandalizat de eliberarea libianului Megrahi, M. Britanie se află într-o poziţie delicată

Directorul FBI s-a declarat scandalizat de decizia Scoţiei de a-l elibera, din motive medicale, pe Abdelbaset Ali Mohamed Al-Megrahi, libianul condamnat pentru atentatul din Lockerbie, potrivit unei scrisori pentru ministrul scoţian al justiţiei, Kenny MacAskill, relatează AFP.

"De obicei nu comentez deciziile altor procurori, dar sunt scandalizat de decizia dumneavoastră, apărată cu dezinvoltură sub pretextul compasiunii", a scris Robert Mueller în mesajul datat vineri.

"Decizia dumneavoastră de a-l elibera pe Megrahi este inexplicabilă şi face rău justiţiei", adaugă el, reamintind că a fost "ministru adjunct al Justiţiei americane, responsabil pentru anchetarea şi inculparea lui Megrahi în 1991".

"Eliberarea sa recompensează un terorist şi îşi bate joc
de durerea familiilor care au pierdut persoane dragi la 21 decembrie 1988" în explozia de la bordul avionului companiei
Pan Am, deasupra Lockerbie, atentat soldat cu 270 de morţi, majoritatea americani.

Libianul a fost condamnat în 2001 la închisoare pe viaţă cu posibilitate de eliberare după 27 de ani, în urma unui proces condus de judecători scoţieni.

Bărbatul, care suferă de cancer
în fază terminală, a fost eliberat din motive medicale şi a revenit în Libia.

Scoţia a subliniat sâmbătă că eliberarea pe motive medicale face parte din sistemul judiciar scoţian, spre deosebire de cel din SUA. În replică la scrisoarea lui Mueller, un purtător de cuvânt al guvernului scoţian a spus că decizia a fost luată conform procedurilor legale. "Ministrul justiţiei şi-a formulat concluziile în baza procedurilor legale ce se aplică în Scoţia, a unor dovezi tangibile şi în baza recomandărilor emise de comisia de aplicare a pedepselor şi de către conducerea închisorii", a explicat el.

"Eliberarea pe motive medicale nu face parte din sistemul judiciar american, dar face parte din cel al Scoţiei", a subliniat el.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Mueller trebuie "să fie conştient de faptul că numeroase familii s-au opus deciziei ministrului, dar multe altele au aprobat-o".

Pe de altă parte, Seif Al-Islam Gaddafi, fiul numărului unu libian, a declarat că eliberarea lui Megrahi este în centrul contractelor comerciale încheiate cu Marea Britanie, lucru negat sâmbătă de Londra.

Declaţiile lui Seif, care a avut un rol-cheie în negocierile de eliberare a libianului, au intervenit după ce Londra a fost acuzată de opinia publică britanică de ingerinţă în acest dosar
. Sâmbătă, Fundaţia Gaddafi a lui Seif Al-Islam a părut că vrea să rectifice lucrurile, spunînd că decizia guvernului scoţian a fost "independentă". "Ea a fost luată cu deplină obeictivitate şi numai din motive umanitare", a spus directorul executiv al organizaţiei.

Incendiu la un rezervor de petrol din Rusia, soldat cu cel puţin un mort

Un incendiu uriaş provocat de un fulger a izbucnit sâmbătă noapte la un rezervor de petrol din centrul Rusiei, cel puţin un membru al echipelor de intervenţie pierzîndu-şi viaţa şi alţi patru fiind răniţi, relatează AFP, citată de NewsIn.

Serviciile
de intervenţie încercau duminică să stingă incendiul.

Incendiul a izbucnit cînd un rezervor a fost lovit de un fulger într-un sector nelocuit al regiunii petroliere Hanti-Mansiisk, apoi s-a extins la alte două rezervoare pe o zonă de 2.000 de metri pătraţi.

"Populaţia nu este în pericol", a spus reprezentantul local al Ministerului pentru Situaţii de urgenţă. "Patru dintre colegii noştri au fost răniţi şi trei sunt daţi dispăruţi. Moartea unuia dintre ei a fost confirmată", a precizat el.

Zalenski a spus că trei rezervoare sunt în flăcări şi că serviciile de urgenţă deversează pe principalul focar un amestec de nisip şi apă pentru a stinge focul.

Fiecare dintre rezervoare conţine circa 20.000 de metri cubi de petrol.

Italia: Românul acuzat de viol vineri seară declară că este nevinovat

Testele biologice au demonstrat că italianca care denunţase violul avea o alcolemie foarte mare în sânge.

În cursul serii
de vineri, 21 august Costel Gabriel Ostache (18 ani) a fost arestat pentru viol în Arcinazzo Romano din provincia Lazio. Românul a fost acuzat de către o italiancă de 16 ani că ar fi violat-o în timpul
unei sărbători locale de degustare al vinului. În momentul de faţă Costel Gabriel Ostache se află la închisoarea Rebibbia din Roma, unde aşteaptă să fie judecat.

A petrecut noaptea la primarie, din cauza unei confuzii... lingvistice

O turista britanica prea putin familiarizata cu subtilitatile limbii franceze a petrecut noaptea de vineri spre sambata inchisa in primaria din localitatea Dannemarie, dupa ce a facut dedus in mod eronat ca "hotel de ville" (primarie - n.r.) inseamna de fapt hotel, a declarat duminica primarul, informeaza, duminica, Agerpres.
Aventura femeii de circa 30 de ani, care calatorea singura, a inceput vineri seara, a declarat Paul Rumbach, primarul localitatii cu 2.500 de locuitori din sudul Alsaciei. "La primarie avea loc in acea seara o reuniune a responsabililor de asociatii. Iesind, angajatii au auzit zgomot in toaleta dar, fara a le acorda prea multa atentie, au inchis usa dupa ei".
Cand nefericita turista a inteles ca este inchisa in cladire
, a aprins luminile pentru a atrage atentia "dar afara, nimeni nu a remarcat nimic", a adaugat Paul Rumbach. In disperare de cauza, turista britanica a lipit in exteriorul unui geam de deasupra usii un mesaj intr-o franceza aproximativa in care anunta ca este inchisa in toaleta si intreba daca este posibil sa i se deschida usa. In cele din urma, femeia a adormit in fotoliile din holul primariei, a mai spus edilul din Dannemarie.
Sambata, in jurul orei 09.00, o farmacista a dat alarma in momentul in care a remarcat afisul, iar turista britanica a fost "salvata". "M-a intrebat unde ar putea gasi un hotel. Am indrumat-o spre unul aflat nu foarte departe si ea a plecat, foarte jenata", a mai declarat Paul Rumbach. Primarul localitatii a spus ca se gandeste ca pe viitor sa traduca primarie si in engleza si germana, pentru ca turistii sa nu mai treaca prin astfel de emotii...

Incendiile ameninţă suburbiile Atenei

ncendiile se anunţă a fi cele mai grave de la cele din august 2007, soldate cu 77 de morţi şi care au distrus 250.000 de hectare. La operaţiune urmau să participe bombardiere cu apă italiene şi avioane franceze.


Sute de pompieri s-au mobilizat împotriva incendiului care câştigă teren
în zonele împădurite de lângă Atena, ameninţând suburbiile capitalei, unde numeroşi localnici au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

"Ieri, casa
noastră a fost cruţată, dar focul a revenit astăzi", povestea o femeie de 53 de ani care a plecat dintr-o suburbie la est de Atena."Oameni cu portavoce ne-au spus să plecăm, aşa că ne-am strâns câteva lucruri, căţelul şi am plecat", a declarat ea.

Aproape 600 de pompieri încercau să oprească focul care se propagă de sâmbătă în suburbiile Agios Stefanos, Anthousa, Gerakas şi Pallini, la mai puţin de 30 kilometri de Atena.

La operaţiune urmau să participe bombardiere cu apă italiene şi avioane franceze.

Comisia Europeană a spus că Franţa a propus să pună la dispoziţia Greciei două Canadair CL-215, Italia două Canadair CL-415 şi Cipru un elicopter antiincendiu.

"Am luptat cu flăcările şi ne-am salvat singuri casa", a explicat un localnic din Koukounari. "Pompierii ne-au spus să evacuăm, apoi au plecat", a adăugat el.

Aceste incendii se anunţă a fi cele mai grave de la cele din august 2007, soldate cu 77 de morţi şi care au distrus 250.000 de hectare.

12 avioane cu apă şi şapte elicoptere acţionau duminică, dar operaţiunile erau îngreunate de vântul puternic. "Condiţiile meteo nu le permit aparatelor să opereze aşa cum ar trebui, aşa că lasă în urma lor multe sectoare unde focul continuă să ardă", a declarat prefectul Atenei, Yiannis Sgouros.

Circa 12.000 de hectare au fost devastate şi este posibil ca multe case
să fi fost distruse.

Responsabilii poliţiei au spus că au fost mobilizate toate mijloacele
disponibile. Potrivit pompierilor, "o mobilizare uriaşă" a fost decretată împotriva celor 85 de puncte de plecare a focului înregistrate în Grecia în 24 de ore.

Bolnavii din spitalul militar din Penteli au fost evacuaţi duminică, iar Ministerul marinei comerciale a anunţat că mai multe nave sunt gata să participe la eventuale evacuări. De asemenea, au fost evacuate două spitale pentru copii, o tabără de vacanţă, o clinică psihiatrică şi un azil de bătrâni.

Cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi rafale puternice de vânt, Grecia este deosebit
de vulnerabilă în faţa incendiilor de vară, care au distrus deja mii de hectare de pădure şi terenuri agricole.

Berlusconi, sfătuit să-şi trateze dependenţa de sex

Premierul italian ar urma să se interneze într-o clinică de specialitate, susţine Sunday Times, care citează surse apropiate lui Silvio Berlusconi. Premierul italian preferă însă divorţul.

Persoane din anturajul lui Silvio Berulsconi îl sfătuiesc pe premierul italian să urmeze de urgenţă un tratament într-o clinică specializată pentru a-şi rezolva problemele legate de dependenţa de sex, scrie Sunday Times, informaţia fiind preluată de aproape toată media de scandal din Italia.

Berulsconi se află de câteva luni într-un scandal mediatic după ce presa din Italia a făcut dezvăluiri legate de petrecerile
cu prostituate organizate la una din reşedinţele premierului.

Potrivit unei surse citate de Sunday Times şi a unei biografii a celei de-a doua soţii a lui Berlusconi, ideea internării într-o clinică pentru o săptămână sau două a apărut pentru prima
dată cu puţin timp
înainte de summitul G8, dar varianta agreată şi de premierul italian este aceea a divorţului.

"Ar fi mai bine să divorţăm. Nu ştiu de unde am această convingere, această forţă. Oricum, el m-a adus în această stare. Aş fi putut continua ani întregi, dar în felul acesta este imposibil", a declarat Veronica Lario.

Associated Press: Popularitatea lui Băsescu scade din cauza Elenei Udrea

Agenţia americană de presă vorbeşte despre scandalul Udrea şi despre influenţa politică a şefei Ministerului Turismului, dar şi despre cum prezenta controversă îi afectează popularitatea preşedintelui.

“Udrea este apropiată preşedintelui Traian Băsescu şi se spune că a acesta o consideră cel mai bun
ministru al României”, comentează Associated Press. “De asemenea, (Elena Udrea - n.red.) este considerată cel mai puternic
politician din România, după preşedinte, din cauza legăturilor ei cu Băsescu “, adaugă prestigioasa agenţie de ştiri.

În plus
, reporterii americani precizează că în România vor avea loc alegeri prezidenţiale în această toamnă şi că este de aşteptat ca Băsescu să caute să fie reales în funcţia de şef al statului. Potrivit AP însă, sondajele de opinie relevă că popularitatea preşedintelui a scăzut în ultimele săptămâni, “în parte din cauza modului în care este percepută public Elena Udrea”.

Associated Press scrie că Elena Udrea s-a prezentat joi în faţa comisiei parlamentare care investighează presupusele abuzuri legate de fondurile Ministerului Turismului şi precizează că pedelista a anunţat că a depus plângere împotriva deputaţilor din comisie pe care i-a acuzat că au făcut abuz de putere.

În plus, Udrea a refuzat să răspundă la întrebări, argumentând că va coopera în anchetă numai după ce membrii comisiei îşi vor fi dat demisia. Preşedintele comisiei, Leonard Orban, a reconvocat-o pe Elena Udrea la audieri pe 1 septembrie.

Nici controversa înregistrărilor discuţiilor comisiei nu le scapă reporterilor de la Associated Press, care scriu că, aparent, înregistrările îi prezintă pe membrii comisiei criticând-o pe Udrea şi dezbătând modalităţile prin care ar putea-o găsi vinovată de corupţie.

Printre altele, Elena Udrea este acuzată că a cheltuit aiurea banii ministerului - plătind foarte mult pentru spoturi publicitare difuzate pe EuroNews şi CNN. De asemenea, îi este imputat faptul că nu a pus la dispoziţia Parlamentului toate documentele solicitate după ce a început investigaţia.

Scandalul Elena Udrea nu ţine prima pagina numai în România, ci a făcut înconjurul planetei, fiind difuzat de majoritatea televiziunilor internaţionale.

Alegerile prezidenţiale ar putea avea loc pe 22 sau 29 noiembrie

Guvernul are în vedere în stabilirea zilei alegerilor prezidenţiale datele de 22 sau 29 noiembrie, decizia urmând să fie luată, prin Hotărâre de Guvern, în baza unei OUG pentru modificarea alegerilor care va fi discutată luni în coaliţie.

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă de modificare a Legii alegerilor prezidenţiale a fost dezbătut în Guvern joi seară, urmând să fie adoptat în cursul săptămânii viitoare, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

Potrivit unui comunicat remis NewsIn "proiectul nu conţine modificări legate de drepturile electorale, ci doar completări care vor permite organizarea secţiilor de votare şi a întregului proces electoral, în condiţiile în care, în acest an vor avea loc, pentru prima dată, alegeri pentru funcţia supremă în stat, separat de alegerile pentru Parlamentul României".

Băsescu: Dacă frate-meu se mai bagă în vreo firmă din asta dubioasă, eu pot să nu mai candidez

Şefului statului a declarat la Botoşani că afacerile fratelui său, Mircea, îi pun candidatura în pericol. Ziarul Bursa a dezvăluit vineri că Mircea Băsescu este asociat din iunie 2009 într-o firmă de consultanţă militară. Băsescu i-a cerut imediat, printr-un comunicat al Preşedinţiei, să renunţe la acţiuni.

"Să ştiţi că dacă frate-meu se mai bagă în vreo firmă din asta dubioasă, eu pot să nu mai candidez. De duşmani te poţi apăra. E însă extrem de greu să te aperi de propriul tău frate. Asta e. Să fiţi că eu azi noapte am aflat de intrarea lui într-o firmă. Nu mi-e de imagine, mă afectează ca om, pur şi simplu. Putea să-mi spună, că i-aş fi spus să nu o facă ", a afirmat preşedintele Traian Băsescu în timpul vizitei din această dimineaţă în judeţul Botoşani, informează Realitatea.NET.
Reacţia şefului statutului după ce ziarul Bursa a dezvăluit vineri că fratele său, Mircea Băsescu, este asociat din luna iunie 2009 cu câţiva militari într-o firmă de consultanţă în domeniul armatei, informează NewsIn.

Potrivit jurnaliştilor de la Bursa, Mircea Băsescu s-a asociat cu şefii industriei de apărare, dar şi cu reprezentanţii unor mari companii americane din industria de armament şi tehnică militarã, unde activeazã în prezent chiar foşti înalţi ofiţeri NATO şi US Army.

Asociaţi în firma Desintco sunt Romeo Oiţă, cu 30%, preşedintele Patronatului Serviciilor
de Securitate, Cristian Geamănu, cu 30%, vicepreşedinte pe Europa de Est al General Defence Co USA, Ion Eftimie Sandu, cu 5%, locţiitorul şefului Departamentului de Armament din MApN începând cu 2007, Mircea Băsescu, cu 30%, şi Maria Cristian Cazacu,cu 5%, fiica lui Aurel Cazacu, fost şef al Romtehnica, preşedinte Romarm şi director în Ministerul Economiei pe probleme ale industriei. Aurel Cazacu este cel care a cel care a negociat şi a finalizat în 2002 contractul privind achiziţionarea fregatelor britanice.

Companiile
americane ale căror interese sunt reprezentantate de noua firmă sunt Navigator Development LLC, compania mamă a Navtech LLC şi General Defense Corp USA.

Ziarul Bursa menţionează că, în calitate de preşedinte, Traian Băsescu este şi şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, organism
care aprobă, printre altele, şi programele de achiziţii cu armament şi tehnică militară ale Ministerului Apărării Naţionale.

Aurel Cazacu, în prezent director în Ministerul Economiei, a declarat joi seara, la Realitatea TV, că o va retrage pe fiica sa din afacere.

"Când Oiţă a considerat să-mi spună că vrea să introducă şi firma fiicei mele în ceva legat de programul Grifon, eu am spus imediat că fata mea iese de acolo, pentru că apărea un conflict de interese", a afirmat Cazacu.

Şeful statului a avut vineri dimineaţă o primă reacţie printr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Preşedintele Traian Băsescu regretă că un membru al familiei
sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar. Preşedintele a primit asigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produse
militare. De asemenea, Preşedintele i-a solicitat domnului Mircea Băsescu să renunţe imediat la calitatea de acţionar în respectiva firmă", se precizează în comunicatul de presă.

Bătălia pentru Cotroceni: ultima sută de zile

După câteva luni de campanie
electorală neoficială, Traian Băsescu şi Mircea Geoană par a fi prezidenţiabilii din turul doi. Crin Antonescu nu a reuşit încă să conteze în luptă.

Lupta pentru Preşedinţia României a intrat în linie dreaptă. Principalii candidaţi au la dispoziţie mai puţin de 100 de zile pentru a demonstra ce îi diferenţiază. În cele patru-cinci luni care au trecut de la conturarea primelor candidaturi, clasamentul pretendenţilor nu a suferit modificări substanţiale.

Traian Băsescu rămâne pe prima poziţie, fiind urmat, la o distanţă încă mare, de Mircea Geoană şi de Crin Antonescu. La nivel mediatic, bătălia s-a concentrat între actualul preşedinte şi candidatul PSD, în timp reprezentantul PNL a fost mai puţin vizibil. Deşi mai prezent în media, Geoană nu a reuşit să se detaşeze clar în privinţa opţiunilor de vot de rivalul şi colegul său de pluton Crin Antonescu şi nici să urce la scorul partidului. Situaţia va fi departe de a se simplifica dacă în joc va intra şi Sorin Oprescu. Eventuala candidatură a primarului Capitalei ar putea complica situaţia plutonului de contracandidaţi ai lui Bă sescu.

Doi se bat, Crin rămâne pe margine

Până în acest moment, singurii care s-au angajat
într-o confruntare sunt Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Crin Antonescu a încercat să intervină şi el, dar a fost ignorat de ambii contracandidaţi.

Oficial, Băsescu nici nu este printre concurenţi. Şeful statului a jucat cartea candidaturii amânate. A preferat rolul preşedintelui responsabil, pe umerii căruia atârnă criza economică, prea ocupat de problemele ţării pentru a defila în calitate
de candidat la Cotroceni. Cu toate acestea, comportamentul său public a fost unul cu tentă electorală, fapt demonstrat şi de prezenţa sa continuă la diverse serbări populare.

„Expiratul” contra „Virginului”

Rivalii săi l-au ţinut sub un tir permanent. De regulă, Băsescu a evitat să riposteze. Dacă pe Antonescu l-a ignorat complet, lui Geoană i-a replicat la modul ironic şi peiorativ, conturându-i portretul unui „virgin” care „se joacă cu lopăţica”, dependent politic de mama-soacră. Prin aceste replici acide
, la limita jignirii, Băsescu l-a ajutat pe Geoană. Practic, l-a identificat drept principal contracandidat, chiar dacă nu unul pe măsură.

Geoană l-a atacat pe Băsescu constant

, sperând să-i provoace reacţia. Spre deosebire de atacurile lui Crin Antonescu, cele ale lui Geoană au fost destul de delicate. I-a reproşat preşedintelui „că sare calul excesiv, că nu-şi respectă obligaţiile constituţionale”, „că a dezvoltat o obsesie bolnăvicioasă pentru liderii PSD”. Culmea loviturilor încercate de Geoană a fost să-l numească pe Băsescu „un produs
politic expirat”, „un accident al istoriei postdecembriste”.

Ulterior, el a încetat să-l mai atace. A fost sfatul consilierilor americani. Tot ei i-au sugerat că va avea mai mult succes dacă îi va ţinti pe apropiaţii preşedintelui, mult mai vulnerabili ca imagine, precum cele două fiice, Elena şi Ioana, sau miniştrii Monica Iacob Ridzi şi Elena Udrea. Geoană a acceptat strategia şi a pus-o în aplicare. O altă direcţie de atac a candidatului PSD a fost guvernul. Competiţia prezidenţială l-a împins pe Geoană în situaţia de a se disocia permanent de coaliţia de guvernare, criticând constant măsurile executivului din care face parte şi propriul său partid.

Ridiculizarea adversarului

Fără excepţie, atacurile lui Băsescu la adresa lui Geoană au fost lansate de pe o poziţie de cal cu lată superioritate. Declaraţiile pre - şedintelui, prin aciditate, că u tau să-l ridiculizeze pe candidatul PSD, să arate cât de neînsemnat e. „O să rămână virgin dacă îşi pune centura de castitate”, a comentat el opoziţia lui Geoană privind împrumutul de la FMI. La următoarea ocazie, Băsescu l-a calificat drept prelungirea mamei-soacre. „Nu poate dormi dacă... Cum se duce acasă la mama-soacră să spună: astăzi am venit şi n-am fost suficient de bărbat să-l înjur pe Băsescu. Se duce întâi, mă înjură de două ori, şi pe urmă merge acasă”, spunea Băsescu în aprilie. Apoi a ironizat modul în care Geoană face campanie: „Se joacă cu lopăţica în nisip”. Când subiectul o impunea - un schimb de scrisori pe tema retragerii din Irak - Băsescu l-a numit pe Geoană iresponsabil. Ultima „palmă” a fost cea cu „şeful bostănăriei”, atunci când a fost deranjat de faptul că Geoană aruncă responsabilitatea raportului de ţară pe umerii săi. Pentru ca umilinţa să fie deplină, preşedintele a descins a doua zi chiar la bostănăria Dăbuleni, fieful electoral al PSD-istului.

Funcţionarii-şefi din Parlament câştigă mai bine decât Băsescu

oarte mulţi dintre funcţionarii în poziţii de conducere din structurile Parlamentului au avut anul trecut salarii mai mari decât preşedintele Senatului sau chiar Traian Băsescu.

Potrivit declaraţiilor de avere, Mircea Geoană, al doilea om în stat, a obţinut din indemnizaţie 73.488 de lei, iar Traian Băsescu - 76.923 lei. Spre comparaţie, Georgică Tobă, şeful Departamentului Tehnic al Camerei Deputaţilor a câştigat, anul trecut, din salariul de funcţionar 94.028 de lei.

Ion Moraru, secretarul general al Senatului are două terenuri intravilane în Prahova
, de 1000 de metri pătraţi, o casă
de locuit în oraşul Voluntari, a cărei valoare impozabilă depăşeşte 300.000 de lei, 3 autoturisme, icoane, tablouri şi bijuterii în valoare de 20.000 de euro. Are depozite bancare
a căror valoare însumată depăşeşte 50.000 de euro. Secretarul general al Senatului are acţiuni în valoare de 4260 de lei la Sya Consult SRL (100%), M&T Consulting SRL (49,5%), BUCHAREST ARENA (19%) şi Protocol Travel (50%). În plus, Ion Moraru a acordat împrumuturi de peste două milioane de lei – din care aproape 1.900.000 numai firmei
Bucharest Arena - şi 57.000 de euro. Anul trecut, Moraru a câştigat 50.000 de lei din indemnizaţiile de la Senat şi Guvern, iar soţia tot cam atât din salariul de profesor. Ion Moraru a fost, din decembrie 2008 până în iunie 2009, secretar de stat al Guvernului, iar în mandatul trecut a fost senator PSD.

Câştiguri la LOTO

Omologul său de la Camera Deputaţilor, Gheorghe Barbu, fostul ministru al Muncii, a câştigat, anul trecut, aproape 95.000 de lei din indemnizaţie şi diurne. În plus, 21.000 de lei, pensie Consiliul Judeţean Hunedoara (al cărui preşedinte a fost în perioada 1996-2000) şi peste 12.000 de lei din închirierea unui apartament
şi arendarea unor terenuri. Secretarul general al Camerei
Deputaţilor mai are în conturi bancare peste 400.000 de lei, sub formă de certificate, depozite sau pensie de merit. Fostul ministru al Muncii are două apartamente în Deva şi două case de locuit şi un autoturism
. De asemenea, a donat două terenuri şi o casă de locuit.

În rândul celor cu venituri mai mari decât ale parlamentarilor de rând se află şi Georgică Tobă, şeful Departamentului Tehnic al Camerei Deputaţilor. Acesta a obţinut anul trecut aproape 1.200.000 de lei din activităţi independente şi salariul de funcţionar (94.028 lei), la care s-au adăugat veniturile realizate de soţie din exercitarea profesiei de notar, de peste 5000 de euro. Mai mult, Georgică Tobă a câştigat la LOTO 50.000 de lei. Şeful Departamentului Tehnic deţine 9 hectare teren agricol şi 3000 de metri pătraţi teren intravilan, un apartament în Bucureşti şi două case de locuit şi 5 autoturisme – o Dacie Pick-up, un Ford Fiesta vechi, un Peugeot 206 luat în leasing, un Logan şi un Mercedes, cumpărate în 2007. De asemenea, anul trecut, funcţionarul a vândut un autoturism, pentru care a primit 4000 euro. Georgică Tobă are un depozit de 35.000 de lei şi împrumuturi de peste 450.000 de euro.

PD-L si PRM sar la gatul lui Nemirschi

Presedintele Comisiei de administratie publica din Camera
Deputatilor, democrat-liberala Sulfina Barbu, l-a acuzat pe ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, ca trateaza obiectivele de mediu din programul
de guvernare dupa “cheful si interesul” sau. Potrivit comunicatului de presa al PD-L, Sulfina Barbu atrage atentia asupra “lipsei totale
de rezultate a activitatii ministrului mediului”, desi au trecut 8 luni de la preluarea mandatului. “Sulfina Barbu a subliniat ca la începutul sesiunii parlamentare va solicita Ministerului Mediului sa ofere raspunsuri detaliate în fata Comisiei de administratie si echilibru ecologic, în legatura cu principalele programe de mediu. (...) Ministrul Nemirschi trateaza obiectivele de mediu din programul de guvernare dupa cheful si interesul sau, iar România plateste din buzunar sanctiuni pentru infringement-urile de la Mediu. Apatia ministrului Nemirschi ne face sa ne gândim ca domnia sa si-a încheiat treaba la Mediu”, se arata in comunicat. Ea a reamintit ca, la începutul anului, ministrul mediului promitea ca va trimite în Parlament, în prima sesiune parlamentara, trei proiecte de legi vitale pentru “protectia mediului si cresterea calitatii aerului”, însa nici unul nu a ajuns la destinatie. Potrivit comunicatului, este vorba despre modificarea Legii Apelor nr.107/1996, modificarea Legii nr.82/1993 privind Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si ratificarea Protocolului privind evaluarea
strategica de mediu, Espoo, 1991. Sulfina Barbu a atras atentia ca România va fi sanctionata în septembrie de Comisia Europeana prin declansarea procedurii de infringement pentru Arii Protejate, deoarece ministerul Mediului “a fost complet dezinteresat de managementul programului”.

Corneliu Vadim Tudor a inaintat plangere penala
Pe de alta parte, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca formatiunea politica pe care o reprezinta a formulat o plangere penala la Parchetul
General impotriva premierului Emil Boc si ministrului mediului, Nicolae Nemirschim pentru refuzul de a declara ca fiind de utilitate publica o serie de terenuri din zona Parcului Bordei. Liderul PRM a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca Executivul este obligat sa declare suprafete de aproximativ 34.000 metri patrati ca fiind de utilitate publica, prin Legea 170/2008. Potrivit plangerii, Guvernul României “nu a întreprins demersurile necesare trecerii în proprietatea statului a terenurilor în suprafata de 33,829,52 metri patrati si constructiilor proprietate privata, situate în municipiul Bucuresti, bd. Aviatorilor - la vest, bd. Mircea Eliade si str. Turgheniev - la sud, Lacul Floreasca si un teren al Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat - la est, care fac parte din zona cunoscuta sub numele de Parcul Bordei”. Legea 170/2008 privind declararea de utilitate publica a terenurilor situate in Bucuresti, zona “Parcul Bordei”, publicata in MO 709/20.10.2008, la care face referire plangerea inaintata de liderul PRM, declara de utilitate publica terenurile mentionate, “indiferent de incadrarea urbanistica actuala a acestora”. De asemenea, se mentioneaza ca “Statul roman, prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, care este expropriator, va indeplini toate formalitatile in vederea exproprierii terenului”. Legea a fost initiata de fostul senator Marius Marinescu, actual vicepresedinte PRM.

Dinamita din coalitia PSD - PD-L. Hrebenciuc sustine ca Udrea a devenit o povara pentru Guvern

Elena Udrea ar putea fi din nou subiect de raca intre PSD si PD-L. Social-democratii se declara ingrijorati ca atitudinea ministrului turismului, Elena Udrea, fata de comisia parlamentara care ii ancheteaza activitatea, se poate repercuta asupra Guvernului din care si ei fac parte. Unele voci din PSD sustin ca premierul Boc ar trebui sa clarifice lucrurile in ceea ce o priveste pe doamna Udrea, iar altele vorbesc despre o eventuala retragere a sprijinului parlamentar pentru ministrul turismului. Pe de alta parte, democrat-liberalii isi sustin pana la capat ministrul.

Coordonatorul campaniei
prezidentiale a PSD, Viorel Hrebenciuc sustine ca atitudinea ministrului turismului în fata comisiei parlamentare de ancheta “a umplut paharul chiar si pentru cei care l-au votat si au sperat în Traian Basescu”. “Atâta lipsa de respect si atâta aroganta nu am vazut decât înainte de 1989. Tandemul Udrea-Basescu s-a întrecut pe sine la capitolul tupeu si impertinenta”, a spus Hrebenciuc. Din perspectiva parteneriatului la guvernare dintre PSD si PD-L, Hrebenciuc si-a exprimat ingrijorarea cu privire la repercutarea asupra Guvernului a atitudinilor exprimate de Elena Udrea. “Nu ma supara faptul ca Elena Udrea este o povara pentru Traian Basescu si nici faptul ca îl va discredita pe actualul sef al statului. Ma îngrijoreaza însa faptul ca Elena Udrea a devenit o povara pentru Executiv si pentru imaginea României. Cum sa mai mearga guvernul, când jumatate din el are acum ca prioritate albirea doamnei Udrea?”, a spus liderul PSD.
El a apreciat ca, în aceste conditii, premierul Emil Boc este pus în fata unui examen în care are de ales între a fi independent politic si a fi doar o “anexa”.
“Emil Boc are de dat, pâna pe 1 septembrie, examenul politic al vietii lui. Fie se consacra ca anexa si instrument, fie atinge maturitatea si sta singur pe picioarele lui”, a spus Hrebenciuc.
Mult mai dur a fost presedintele PSD Suceava, senatorul Gavril Mîrza, care considera ca premierul Emil Boc ar trebui sa se implice in clarificarea situatiei Elenei Udrea. “Este o obligatie a premierului Emil Boc, atât în calitate
de presedinte al PD-L, cât si de prim-ministru, sa se implice în clarificarea acestor lucruri”, a spus Mîrza.El a mai aratat ca nu a auzit ca un membru al Cabinetului sa recuze comisii parlamentare. “Nu am auzit de recuzarea comisiilor parlamentare. Un membru al Cabinetului vrea sa recuze o hotarâre a Parlamentului”, a spus senatorul PSD, care considera situatia ca fiind de “neînchipuit”.

PSD vorbeste despre o posibila retragere a sprijinului parlamentar pentru Elena Udrea
La randul sau, presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla, spune ca refuzul ministrului turismului, Elena Udrea, de a se prezenta la audieri în fata unei comisii parlamentare, îi poate aduce acesteia o retragere a sprijinului parlamentar, ceea ce poate genera o posibila schimbare
a acesteia din functie.
“Orice ministru din orice Guvern are obligatia morala, politica, administrativa si legala sa se prezinte la audieri, altfel Parlamentul îi retrage sprijinul. De fapt, acel ministru devine neproductiv în Guvern fara sprijin parlamentar”, afirma Grebla.
“Din momentul în care ai o asemenea atitudine fata de plenul Camerei, care a hotarât cu majoritate de voturi înfiintarea acestei comisii de ancheta, te situezi cel putin în afara cutumelor politice ale Europei. Un ministru din orice tara cu o democratie consolidata, daca si-ar permite sa sfideze Parlamentul chiar într-un mod mai blând, în aceeasi zi si-ar pierde postul”, a mai spus Grebla.

PD-L moare cu Udrea de gat
Pe de alta parte, democrat-liberalii ii gasesc scuze Elenei Udrea. Vicepresedintele PD-L Ioan Oltean sustine in nume propriu ca in locul ministrului Elena Udrea, s-ar fi prezentat în fata comisiei de ancheta înca din momentul în care aceasta si-a început activitatea
.
“Personal, as fi mers la comisia aceasta, pentru a-mi dovedi nevinovatia si a pune capat acestei tarasenii, care dureaza de doua-trei saptamâni. (...) A fost o discutie în partid, legata de chestiunea aceasta (prezenta la comisie - n.r.) si partidul a sustinut-o. Am spus ce as fi facut eu, daca eram în locul doamnei Udrea. Eu nu îmi permit sa calific comportamentul nici unui coleg de-al meu”, adauga Oltean. El a repetat placa doamnei Udrea referitoare la prestatia comisiei de ancheta. “Daca mergem pe credibilitatea acestei comisii, aceasta nu mai are, în acest moment, nici o credibilitate. Este o comisie care s-a antepronuntat, care a facut dovada ca este preocupata nu de aflarea adevarului, ci de crearea unor probe, prin care sa incrimineze pe ministrul turismului. Eu am spus ca mergeam înainte de a avea loc aceste discutii. E foarte greu în momentul acesta, aceasta comisie si-a pierdut credibilitatea. Sa te prezinti în fata lui Orban, în fata Aurei Vasile, în fata celorlalti membri care s-au antepronuntat este dovada unei vointe si a unui curaj nebun. Pur si simplu, îti asumi o responsabilitate maxima. Este clar ca, dupa discutiile care au avut loc, nu mai prezinta nici un fel de credibilitate aceasta comisie si nu m-as fi prezentat”, a precizat Ioan Oltean.

Vadim Tudor vede inchisori CIA

Europarlamentarul PRM Corneliu Vadim Tudor a sustinut ieri ca Roma­nia a gazduit inchisori CIA pe teritoriul sau, insa a precizat ca nu va intreprinde nicio initia­tiva in acest sens la Parlamentul European.
"Eu chiar imi iubesc tara, am spus ce-am avut de spus. E problema americanilor, in primul rand. Nu voi face nimic in plus
, pentru ca nu vreau sa-mi acuz tara. Nu as vrea sa suporte niste rigori", a spus Vadim, citat de Agerpres. Seful PRM a afirmat ca mai multi politicieni romani ar fi fost implicati in acest caz: "Cand a izbucnit scandalul respectiv, in 2005, toti politicienii romani care au fost intrebati l-au luat pe <> in brate, crezand ca asa ii ajuta pe americani, dar unii ascunzand propriile abuzuri, fiindca fusesera amestecati". Vadim a adaugat a ca are incredere in afirmatiile unui fost oficial CIA, oferite recent ziarului The New York Times, referitoare la un proiect de amenajare
a unui centru de detentie la Bucuresti. Tot ieri, raportorul APCE in problema centrelor secrete ale CIA in Europa, Dick Marty, a declarat ca negarea nu mai este credibila iar statele europene trebuie sa devina curate, sustinand ca sursele sale confirma varianta vinovatiei Lituaniei.
Saptamana trecuta, Romania a fost acuzata in mod similar de gazduirea unei astfel de inchisori intr-o "cladire
renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti
".

Aurel Cazacu, a cărei fiică era asociată cu Mircea Băsescu, şi-a depus demisia de la Ministerul Economiei

Aurel Cazacu, director în Ministerul Economiei, şi-a depus demisia. Decizia vine după ce ministrul Videanu i-a cerut să renunţe la funcţie.

Mircea Băsescu s-a asociat cu şefii industriei de apărare, dar şi cu reprezentanţii unor mari companii americane din industria de armament şi tehnică militarã, unde activeazã în prezent chiar foşti înalţi ofiţeri NATO şi US Army.

În calitate
de preşedinte, Traian Băsescu este şi şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, organism
care aprobă, printre altele, şi programele de achiziţii cu armament şi tehnică militară ale Ministerului Apărării Naţionale.

Boc, in inspectie pe santierul de la Barcanesti, Prahova: "Daca nu-i urmaresti, nu fac treaba, asa-i la romani!"

Aflat in vizita la Barcanesti, Prahova, pentru a inspecta stadiul lucrarilor de constructie la Autostrada Bucuresti-Brasov, premierul Emil Boc a tinut sa sublinieze ca "vara aceasta infrastructura nu are vacanta", intrucat si pe acest santier lucreaza in aceasta perioada 600 de oameni cu peste 400 de utilaje
.
"Daca nu-i urmaresti, nu fac treaba, asa-I la romani!", si-a motivate premierul vizitele dese pe care le-a facut pe acest santier.
"Daca exista organizare si vointa si un Guvern care face din infrastructura o prioritate, lucrarile se pot realiza. Speram ca, pana la sfarsitul anului, sa avem 30 de km de autostrada si pana la finele lui 2010 romanii sa poata circula pe traseul Bucuresti-Brasov", a spus Boc.
"Daca ma mai laudati mult, ma voi trezi cu o comisie pe cap!"
Premierul a avut numai cuvinte de lauda la adresa colegului sa de partid, ministrul Transporturilor Radu Berceanu. "Ministerul Transporturilor a reusit sa foloseasca cel mai bine banii publici in lucrari de investitii. Pana la sfarsitul lunii iulie, am investit 4 miliarde de euro in investitii, adica 45% din planul de investitii pe 2009", a spus premierul asigurandu-l pe ministrul Berceanu ca ministerul pe care-l conduce va primi
125 de milioane de euro suplimentar pentru a-si finaliza programul
de investitii.
Sub emotia laudelor premierului, ministrul Radu Berceanu i-a spus premierului : "Daca ma mai laudati mult ma voi trezi cu o comisie pe cap", aluzie la comisiile parlamentare de ancheta constituite pentru a verifica cheltuirea banului
public la ministerele Turismului si Tineretului si Sportului.

Boc: MTI a investit cel mai bine banii; Berceanu: Mă lăudaţi, o să am parte de comisie de anchetă

Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, aflându-se în vizită la şantierul Autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, că Ministerul Transporturilor a investit cel mai bine banii publici, Radu Berceanu replicându-i, în glumă, că dacă este lăudat se aşteaptă la o Comisie parlamentară de anchetă.

"Sunt aici pentru a sublinia că Ministerul Transporturilor este ministerul care a reuşit să investească cel mai bine banii publici pe lucrări de investiţii", a afirmat Emil Boc, aflat în vizită pe şantierul de construcţie a Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti. "Ministerul Transporturilor se află la 50% în investiţiile din programul
investiţional", a susţinut premierul. În acest context, Boc a anunţat că, la rectificarea de buget se vor aloca resurse financiare suplimentare pentru infrastructură, iar Ministerul Transporturilor va primi "peste 125 milioane euro suplimentari pentru a putea continua lucrările de inftrastructură".

Emil Boc: Cazacu trebuie să demisioneze cu mult timp în urmă

Premierul Emil Boc a ţinut să puncteze însă că ceea ce este important este că "nu s-au derulat afaceri
".


Premierul Emil Boc a declarat astăzi că gestul lui Aurel Cazacu este "binevenit", dar a adăugat că ar fi trebuit făcut cu "mult timp în urmă".

"Trebuia s-o facă mai demult. Cel puţin din ceea ce am văzut, cred că gestul era binevenit încă cu mult timp în urmă şi nu trebuia să aştepte declanşarea acestui... eu zic că nu e scandal atâta vreme cât nu s-au derulat afaceri", a afirmat Boc.

Premierul a ţinut să puncteze însă că ceea ce este important este că "nu s-au derulat afaceri". "Fratele preşedintelui nu a făcut niciun fel de afaceri cu arme sau cu armament prin nicio firmă şi acest lucru e cel mai important. Că într-o formă sau alta a fost prins într-o firmă
care a început să se constituie, este un lucru pe care nu-l putem considera ca fiind cel mai fericit", a mai adăugat Emil Boc.

Primul-ministru a insistat pe ideea că "niciun ban public" nu a fost folosit de firma
fratelui preşedintelui.

Au fost cumpărate deja 1000 de locuinţe prin programul "Prima Casă", spune Emil Boc

Premierul Emil Boc a anunţat sâmbătă că 1000 de locuinţe au fost cumpărate "în mai puţin practic de o lună" de când programul "Prima Casă
" a devenit operaţional.

"În privinţa programului Prima Casă, ieri am aflat că programul Prima Casă s-a transformat în primele 1000 de case care au fost deja vândute, în mai puţin practic de o lună de când a devenit programul operaţional", a anunţat premierul.

"După ce s-au elaborat normele metodologice de către bănci după aprobarea actelor de către Guvern, în mai puţin de o lună, douăzeci şi ceva de zile practic, 1000 de case
au fost deja cumpărate prin programul
guvernamental despre care am vorbit", a subliniat Emil Boc. Premierul a explicat că, în acest mod, se creează premizele deblocării unui alt sector, anume cel al contrucţiilor.

Reprezentanţii opoziţiei au criticat, săptămâna trecută, programul "Prima Casă". Vicepreşedintele Camerei
Deputaţilor Bogdan Olteanu a afirmat, pe 16 august, că după două luni din cele şapte cât va dura acest program s-au acordat doar 131 de credite pentru că doar 1,7% din persoanele până în 35 de ani şi 1% dintre cele între 35 şi 40 de ani sunt eligibile.

Deputaţii din Comisia de Apărare cer comisie de anchetă în cazul "Mircea Băsescu"

Mihăiţă Calimente (PNL) vrea să fie verificate toate contractele încheiate de MApN în ultimii ani şi firma
DesintCo, din care face parte fratele preşedintelui, Mircea Băsescu.

Deputaţii din Comisia de Apărare vor solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru să verifice toate contractele încheiate de MApN în ultimii ani şi firma DesintCo, din care face parte fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, a declarat, pentru NewsIn, deputatul Mihăiţă Calimente.

"Vom solicita înfiinţarea comisiei de anchetă, la nivelul Parlamentului, săptămâna viitoare sau când va începe sesiunea parlamentară, adică la 1 septembrie", a precizat Calimente.

Deputatul PNL este de părere că toate firmele care desfăşoară activităţi în domeniul armamentului ar trebui înregistrate la comisiile de specialitate din Parlament. "Sunt mai multe firme care se ocupă cu aşa ceva şi ar trebui să fie înregistrate la comisiile de apărare din Camera Deputaţilor sau din Senat, pentru a se şti care sunt aceste firme
ce fac asemenea operaţiuni", a spus Mihăiţă Calimente.

De asemenea, Calimente a afirmat că "ar trebui să fie anchetate şi alte lucruri la care nu s-a primit până acum răspuns: achiziţia avioanelor multirol, afacerea transportorului amfibiu blindat sau fregatele", a mai declarat deputatul PNL.

Foştii miniştri ai Apărării, Gheorghe Tinca şi Teodor Meleşcanu, susţin că este imposibil ca serviciul de informaţii al Armatei române să nu fi avut cunoştinţă despre activitatea societăţii DesintCo, unde este acţionar fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, conform Realitatea TV.

luni, 10 august 2009

Vasile Blaga: „Fără Geoană, coaliţia PSD-PDL va rezista“

Creată în contra naturii, coaliţia PDL -PSD are de înfruntat multiple probleme, de la cele specifice crizei economico-financiare până la clivajele ideologice dintre cei doi parteneri de guvernare, adâncite în special de preşedintele PSD, Mircea Geoană. Practic, acesta utilizează o manieră de acţiune riscantă, în contextul în care vrea fotoliul de la Cotroceni din toamnă, atacându-i pe democrat-liberali, ca şi cum ar fi în opoziţie, şi nu într-un parteneriat de guvernare. Pe fondul acestor chestiuni evidente, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a afirmat ieri că preşedintele PSD, Mircea Geoană, va „plăti pierderea alegerilor“ prezidenţiale, susţinând că PSD îl va „rejecta“ şi că, fără Geoană, coaliţia PDL-PSD va rezista. În momentul de faţă, problema social-democraţilor este determinată de pierderea identităţii ideologice şi de lipsa unor idei clare despre guvernare, chestiuni care obligă PSD-ul să rămână la guvernare, iar varianta retragerii în opoziţie ar fi sinucidere curată pentru baronii din teritoriu. „Părerea mea este că va rezista, fără domnul Geoană, dar va rezista. Nu cred că domnul Geoană nu va plăti pierderea alegerilor. Ni-l dorim din tot sufletul ca şi candidat al PSD la viitoarele alegeri prezidenţiale. Dorim PSD cu noi în coaliţie în continuare din toamnă. Ce va face PSD cu Mircea Geoană, şi e clar ce va face - îl vor rejecta, cum văd că le stă în caracter să îşi dea afară oamenii, în fiecare săptămână câte unul“, a spus liderul PD-L. Potrivit acestuia, Geoană poate părăsi coaliţia de guvernare dacă nu este mulţumit. Pe de altă parte, la ultima şedinţă a coaliţiei, premierul Boc i-a dat un ultimatum unui ministru al PSD, ca urmare a criticilor dure
adresate Guvernului.

Severin, criticul din umbră al preşedintelui

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat ieri că preşedintele României şi „cercul din jurul său“ vor face din sancţionarea României la Uniunea Europeană „un cal de bătaie“ la alegerile prezidenţiale. Potrivit acestuia, subiectul va fi folosit în campania
prezidenţială, unde se va spune că „România nu se poate afirma în Europa din cauza unor partide şi a unor lideri politici care nu înţeleg regulile UE“. „Se caută un conflict cu UE“, a spus europarlamentarul social-democrat.

Băsescu îşi pregăteşte tactica pentru prezidenţiale

Prezentat la prezentarea candidaţilor PD-L pentru europarlamentare, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, spre „nesatisfacţia unora“, va „umbla“ foarte mult prin ţară în lunile care vor urma, până în ianuarie 2010, pentru a verifica stadiul investiţiilor care se fac cu alocări de la bugetul de stat. „Spre nesatisfacţia multora, vreau să vă spun că o să umblu mult în ţară în perioada următoare. Nu pentru că aş fi în campanie
electorală, pentru că îmi place să umblu printre oameni, tot mandatul am fost, dar vreau să văd cum se investesc cei circa 9 miliarde de euro pentru investiţii direct din buget“, a spus şeful statului. Practic, prin anunţul făcut, preşedintele a transmis un mesaj foarte clar oponenţilor săi, că nu va abandona lupta pentru încă un mandat la prezidenţialele din toamnă, fiind în continuare locomotiva electorală a democrat-liberalilor.

Crosul "Burta jos!" alergat in sens invers

beralii s-au inghesuit ieri la Crosul "Burta Jos!", initiat de senatorul
Cristian Topescu si deputatul Alina Gorghiu, de la actiune lipsind cu desavarsire si pesedistii si pedelistii.
Deputatul Mihai Voicu scrie pe blogul sau ca desi nu are burta a participat cu placere la actiune unde a alergat cei 2,8 km in jurul Palatului Parlamentului si l-a injurat pe Ceausescu pentru dimensiunea cladirii. La crosul organizat in special pentru copiii supraponderali au participat, alaturi de cateva sute de copii, doar cativa parlamentari liberali, printre care deputatii Bogdan Olteanu, Cristina Pocora, Claudiu Taga si senatorii Mario Oprea, Cezar Magureanu si Mircea Diaconu. Olteanu a fost primul parlamentar ajuns la finish, insa a cedat premiul
unui alt alergator. Profitand de faptul ca linia de plecare si cea de sosire a traseului care inconjura Palatul Parlamentului se aflau la o distanta de doar 200 de metri, doi parlamentari, senatorul Magureanu si deputatul Taga, au optat sa alerge in sens invers fata de restul concurentilor.
Senatorul Topescu a anuntat ca va propune primului-ministru sa organizeze un Cros al Guvernului, care sa se desfasoare in jurul Palatului Victoria, pe o distanta de 500 de metri.

Basescu si sotia, la concursul de gatit din Parcul Izvor

Presedintele Traian Basescu împreuna cu sotia sa, Maria, au vizitat, ieri, standurile Concursului
International de Gatit în aer liber, din Parcul Izvor din Capitala. Cu acest prilej, seful statului a marturisit sincer ca la capitolul “bucatarie” nu este priceput, stiind sa prepare doar cartofi prajiti si oua ochiuri. Însotiti de câtiva membri ai SPP, presedintele nu a “ocolit” o noua baie de multime, salutand bucurestenii prezenti, fotografiindu-se cu ei si strangand maini atat cu organizatorii, cat si cu vizitatorii. Presedintele s-a fotografiat si cu bucatarii prezenti la competitie si a fost invitat sa guste din preparatele de la standuri. Seful statului a primit o diploma de onoare a Asociatiei Bucatarilor din Turism, distinctie despre care a remarcat râzand ca “era în alb”, si o sticla de vin.

Prezidentialele eclipseaza europarlamentarele

Mai toate partidele profita de campania electorala a europarlamentarelor pentru a-si lansa candidatii la prezidentiale. Astfel, campania
pentru Parlamentul European va deveni doar o "anexa" a propagandei de partid pentru viitorul sef al statului. In acest weekend si-au anuntat candidatura Crin Antonescu (PNL) – foto, Corneliu Vadim Tudor (PRM), iar Traian Basescu a lasat sa se inteleaga, pentru prima data, ca se va lansa in campania pentru un nou mandat. In acelasi timp, candidatii PSD pentru PE au fost eclipsati de actiunile politice ale lui Mircea Geoana, intregul partid concentrandu-se, in special, pentru prezidentiale.


Delegatia Permanenta a PNL l-a desemnat sambata pe Crin Antonescu drept candidat la prezidentiale. "Primesc cu recunostinta, cu incredere si cu emotie misiunea pe care astazi mi-o dati. Voi ramane un visator printre contabilii de voturi si voi gasi puterea sa raman un om viu printre manechinele politicii", a declarat Antonescu. Liderul liberal si-a atacat contracandidatii (Basescu si Geoana) printr-un mesaj cu aluzii la "slabiciunile" acestora. "Eu nu candidez la presedintia Romaniei ca sa scap de puscarie si nu candidez ca sa nu ma dea jos propriul partid. Eu nu candidez pentru a avea o noapte de glorie si cinci ani de rusine", a subliniat Antonescu. Incurajat de sondajele de opinie, care ii crediteaza partidul cu peste 5% dupa ce Becali a fost trecut pe listele candidatilor PE, Corneliu Vadim Tudor si-a anuntat si el candidatura la presedintie.

"La alegerile urmatoare eu imi voi depune
candidatura la presedintia Romaniei, iar pe domnul Becali il voi propune ca prim-ministru", a declarat Vadim Tudor. In acelasi timp, Traian Basescu a lasat pentru prima data sa se inteleaga ca va candida
pentru un nou mandat. "Voi umbla prin tara si in mai, si in noiembrie, si in decembrie, si in ianuarie", a spus Basescu, prezent la lansarea candidatilor PDL pentru PE.

Cristian Diaconescu : „Nu va fi un val de noi cetăţeni din Moldova“

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti afirmă că partenerii europeni nu au de ce să se teamă:puţini moldoveni vor căpăta cetăţenia română, chiar prin legea simplificată.

Relaţiile României cu Republica Moldova cunosc o adevărată criză, în timp ce Uniunea Europeană a inclus Chişinăul în Parteneriatul Estic – un proiect care nu pare să fie pe placul Moscovei. În acelaşi timp, România şi-a luat prin surprindere partenerii europeni atunci când preşedintele Băsescu a invocat posibilitatea acordării a un milion de paşapoarte româneşti pentru locuitorii Republicii Moldova, ca urmare a simplificării legislaţiei privind cetăţenia.

L-am vizitat pe ministrul de Externe Cristian Diaconescu, pentru a afla ce crede despre toate acestea şi cum gestionează Bucureştiul situaţia de la Est şi Vest. Am mai discutat despre proiectele noastre europene, despre ameninţările legate de accesul la banii
europeni şi despre relaţia cu America lui Obama.

O.N.: Domnule ministru, simplificarea modalităţilor de acordare a cetăţeniei române, act cu trimitere directă la cetăţenii Republicii Moldova, a produs
îngrijorare în rândurile unora dintre partenerii noştri europeni...

Este o acţiune politică a Guvernului României. Noi nu am făcut decât să îmbunătăţim cadrul legal
deja existent şi evaluat ca atare de Uniunea Europeană. Această lege funcţiona în momentul aderării noastre la Uniune. În al doilea rând, se vehiculează cifre exagerate. Acordarea cetăţeniei se va face pe baze individuale.

I.M.I.: S-a spus că sunt 650.000 de solicitări la Ambasada României din Chişinău, preşedintele a vorbit la un moment dat de un milion de oameni...

Da, sunt multe solicitări. Dar noi ne referim la un mecanism special pentru cei care, ei înşişi sau rudele lor de până la gradul trei, au pierdut cetăţenia. O mare parte din solicitări sunt făcute de persoane care nu se află în această categorie. Or, este evident că nu numai cetăţenilor din Republica Moldova le putem acorda un astfel de drept, ci tuturor celor care îndeplinesc condiţiile.

O.N.: Deci, şi celor din Ucraina.

Şi celor din orice ţară, nu am făcut o delimitare.

I.M.I.: Are statul român capacitatea administrativă de a procesa un număr foarte mare de cereri?

Vom vedea. Într-adevăr, sunt foarte multe cereri şi, din punct de vedere administrativ, trebuie luate măsurile de rigoare. Dar nu va fi vorba de un val de noi cetăţeni. Oricum, nu se pune problema acordării niciunei cetăţenii mai devreme de 5-6 luni de-acum încolo.

O.N.: De câţi cetăţeni noi ar putea fi vorba?

Ideea că am da paşapoarte pe loc la sute de mii de oameni este absolut falsă. Să nu uităm că această lege a funcţionat şi până acum. E drept, cu un mecanism tehnic ceva mai greoi. În baza acestei legi s-au acordat, în 16 ani, cam vreo 120.000 de cetăţenii. Nu cred că mai sunt foarte mulţi cetăţeni din Republica Moldova care se mai pot încadra în prevederile acestei legi.
Cristian Diaconescu : „Nu va fi un val de noi cetăţeni din Moldova“

Radu Berceanu: După ce s-a luat decizia în Guvern, miniştrii ori o respectă, ori pleacă

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, astăzi, înaintea şedinţei coaliţiei, că miniştrii cabinetului Boc trebuie să respecte deciziile luate la nivel guvernamental şi că, cine nu vrea să le respecte, poate să plece.

"Noi avem un protocol şi, dacă un candidat la prezidenţiale îşi mai poate permite să facă referiri, sigur ar trebui să facă referiri la prezidenţiale, şi nu la guvernare. Mai au şi Constituţia României care prevede solidaritate guvernamentală. Şi cui nu-i convine ce face sau ce stabileşte Guvernul poate să-şi spună părerea acolo, în Guvern, dar, după ce s-a luat decizia, ori o respectă, ori pleacă", a spus Berceanu.

La rândul lui, secretarul general Vasile Blaga i-a avertizat, din nou, pe reprezentanţii PSD, înainte de a intra la şedinţa liderilor coaliţiei: "Le readucem aminte, dacă au uitat, că li s-a mai atras atenţia să nu mai aibă ieşiri, împotriva deciziilor Guvernului", a spus Blaga.

Înaintea începerii şedinţei de astăzi a coaliţiei, Liviu Dragnea a spus că nu există tensiuni în coaliţia PD-L - PSD şi că afirmaţiile reprezentanţilor PD-L sunt declaraţii de campanie
, iar ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a afirmat că declaraţiile lui Niţă privind eliminarea impozitului minim nu au fost critice.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, duminică seara, că PD-L va discuta cu liderii PSD despre criticile venite din rândul unor miniştri social-democraţi la adresa unor măsuri ale Guvernului, un caz concret fiind al ministrului IMM
, Constantin Niţă, invocând prevederile protocolului PSD-PDL.

La rândul lui, Vasile Blaga, a criticat, sâmbătă, declaraţiile liderului PSD, Mircea Geoană, şi pe ale unor miniştri PSD care ar ataca decizii ale Guvernului, dând ca exemplu situaţia privind impozitul minim, despre care Constantin Niţă ar fi spus că trebuie să fie eliminat.

Monica Macovei: „Băsescu e omul care a început reformele”

acă i s-ar fi propus, Monica Macovei ar fi refuzat să facă parte dintr-un guvern format cu PSD, întrucât acest partid a ridicat corupţia la rang de artă. "În momentul în care PDL a anunţat că mă va susţine, în campania
electorală, am avut o discuţie si am acceptat. După aceea, când s-a format guvernul, nu am mai fost contactată. Dar, cinstit vorbind, nu aveam nicio aplecare interioară să intru într-un guvern cu PSD", a precizat Monica Macovei, candidată a democrat-liberalilor la euroalegeri.

Ioana Lupea: V-aţi înscris în PDL?
Monica Macovei: Da, cu câteva zile înainte de depunerea candidaturii pentru alegerile europene.

Mircea Marian: Cine v-a făcut propunerea?
Domnul Emil Boc, preşedintele partidului.

I.L.: V-aţi gândit mult?
O lună. Aş vrea să spun că aveam şi alte opţiuni. Contractul meu cu britanicii, pentru postul din Macedonia, s-a prelungit până în 2011. Sunt angajată de Foreign Office, Ministerul britanic de Externe, pentru a da consultanţă pe probleme de anticorupţie în Macedonia.

I.L.: Cu toate acestea, aţi ales să vă înscrieţi în PDL.
Am ales să fac politică europeană, acesta este răspunsul corect.

M.M.: Nu vi se pare că Parlamentul European este o instituţie moartă?
Există această opinie, poate împărtăşită şi în alte ţări. Depinde de fiecare persoană, ce vrea să facă, acolo unde se duce. Parlamentul European este legislativul Europei, un forum de dezbatere, de ridicare de probleme, dar şi de rezolvare. Dacă vrei să faci politică europeană, poţi să faci. Dacă vrei să fii un necunoscut care umblă pe culoare dintr-o sală în alta, rămâi aşa. După intrarea în vigoare a tratatului de la Lisabona, Parlamentul European va avea putere de co-decizie pe multe chestiuni. Şi acum are putere de co-decizie, de exemplu, pe fonduri, poate trage Comisia Europeană de mânecă.

M.M.: Aţi fi acceptat să candidaţi pentru Parlamentul României, dacă vi se propunea?
Nu.

M.M.: Vi s-a propus să fiţi ministru al justiţiei în guvernul Boc?
În momentul în care PDL a anunţat că mă va susţine, în campania electorală, am avut o discuţie si am acceptat. După aceea, când s-a format guvernul, nu am mai fost contactată. Dar, cinstit vorbind, nu aveam nicio aplecare interioară să intru într-un guvern cu PSD.

I.L.: De ce?
Pentru că nu am regăsit în acţiunea şi discursul PSD, din '90 încoace, criteriile de integritate şi valorile morale. Cred că au adus corupţia la rang de artă în ţara asta.

Nica: Declaratiile privind tensiunile din Coalitie au testat simtul umorului

Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a facut precizari, la finalul sedintei de luni, despre tensiunile din Coalitie. In opinia sa, tensiunile "au facut deliciul participantilor la sedinta si au testat simtul umorului". Nica spune ca "nici inainte, nici acum si nici in viitor, ministrul IMM-urilor, nu a fost mustrat in Guvern". "Imi pare rau ca va dezamagesc" le-a spus Nica jurnalistilor, precizand ca atmosfera in Coalitie a fost ca de obicei "foarte buna
" si ca tensiunile au fost "mai mult in mass media".
In ceea ce priveste legea salarizarii unitare, Nica spune ca vointa politica este aceea de a avea o lege a salarizarii unitare cat mai repede cu putinta. "Trebuie sa existe un sistem just si echitabil. Nu mai putem accepta ca de la bugetul de stat unii sa castige de 100 de ori mai mult de cat altii", spune ministrul Administratiei si Internelor. In ceea ce priveste descentralizarile, ministrul spune ca este posibil ca unii functionari, numiti politic, sa-si piarda locurile de munca.

Marian Vanghelie despre posibila remaniere a Guvernului: Era binedispus Vasile Blaga şi dumnealui îşi permite să mai glumească

Liderul organizaţiei PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat că nu se pune problema unei remanieri. Cât priveşte declaraţiile lui Vasile Blaga făcute în week-end, Vaghelie crede că colegul său de la PD-L pe care "nu pot să mă supăr", era "binedispus când le-a făcut".

"Era binedispus Vasile Blaga şi dumnealui îşi permite să mai glumească. Noi vorbim de stabilitatea României. Şi nu ştiu dacă Vasile Blaga poate să vorbească în numele României dacă el reprezintă România, singur. Guvernul este un ansamblu, nu este Vasile Blaga", a spus Vanghelie. Cât despre abţinerea de a face comentarii la adresa Guvernului, liderul PSD Bucureşti a mărturisit că nu se poate abţine: "Eu aşa m-am născut mai nervos şi nu mă pot abţine".

Pentru Vanghelie atacturile la adresa lui Traian Băsescu sunt "o chestie normală, dar nu îl atacăm, ci subliniem ce a făcut". "Eu înţeleg dacă domnul Blaga a spus că domnul Băsescu face parte din Coaliţie, că eu nu am auzit aşa ceva. Traian Băsescu este preşedintele românilor, eu, în calitate
de cetăţean, îmi spun părerea", a adăugat Vanghelie.

Liderul PSD Bucureşti i-a luat apărarea ministrului IMM-urilor spunând că acesta a propus eliminarea impozitului forfetar abia din 2010. În opinia sa, impozitul forfetar este "o gafă" şi "trebuie scos mult mai repede, indiferent de consecinţe".

Pocora (PNL) propune mărirea indemnizaţiei persoanelor cu handicap la nivelul pensiei sociale minime

Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse, deputatul PNL Cristina Pocora, şi-a prezentat luni iniţiativa legislativă de modificare a Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap în sensul măririi indemnizaţiei lunare la nivelul pensiei sociale minime.

Astfel, potrivit propunerii legislative, toate categoriile de persoane cu handicap trebuie să beneficieze de o indemnizaţie lunară egală cu pensia socială minimă, aceasta indiferent de gradul de handicap. Pocora a precizat că, în prezent, sunt în jur de 600.000 de persoane cu handicap.

Cât priveşte sursa de finanţare, Pocora a propus instituirea unei taxe de lux pe jocurile de noroc, iar banii
care s-ar strânge ar ajunge, prin bugetul de stat, direct la ANPH. Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse a estimat că suma ar fi în jur de 75 de milioane RON, suplimentar faţă de ce există în momentul de faţă prevăzut în buget.

Pocora a precizat că demersul său legislativ este susţinut de toate formaţiunile politice, printre semnatarii iniţiativei aflându-se deputatul PDL Silviu Prigoană, liberalii Liviu Câmpanu (senator), Victor Paul Dobre (deputat), social-democraţii Elena Mitrea (senator), Ioan Chisăliţă (deputat), Mugurel Surupăceanu (deputat), deputaţii UDMR Kerekes Karoly şi Peto Csilla.

Propunerea legislativă va fi depusă luni la Camera Deputaţilor, iniţiatorii solicitând dezbaterea ei în procedură de urgenţă.

Blaga ii raspunde lui Vanghelie: Eu nu glumesc sapte zile din sapte

Secretarul general al Partidului Democrat-Liberal (PD-L), Vasile Blaga, a declarat, luni, dupa sedinta Biroului Permanent al PD-L, ca nu a glumit la sfarsitul saptamanii trecute cand a facut unele afirmatii privind PSD.
"Eu nu glumesc sapte zile din sapte. Daca am spus un lucru sambata sau duminica, acelasi lucru l-am spus si astazi", a afirmat Blaga.
El le-a transmis liderilor social-democrati ca "ar trebui sa se gandeasca foarte bine la glumele pe care le fac", informeaza Agerpres.
"Dansii ar trebui sa se gandeasca foarte bine la glumele pe care le fac. S-ar putea sa nu le consideram glume. Domnul premier le-a spus ferm lucrul asta. Veti observa in zilele urmatoare", a adaugat Blaga.
Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a afirmat, luni dimineata, ca "Vasile Blaga poate a fost mai bine dispus" atunci cand a facut niste declaratii la adresa PSD, la sfarsitul saptamanii trecute.
"Era binedispus Vasile Blaga si dumnealui isi permite sa mai glumeasca. Noi vorbim de stabilitatea Romaniei. Si nu stiu daca Vasile Blaga poate sa vorbeasca in numele Romaniei daca el reprezinta Romania, singur. Guvernul este un ansamblu, nu este Vasile Blaga", a spus Vanghelie. Cat despre abtinerea de a face comentarii la adresa Guvernului, liderul PSD Bucuresti a marturisit ca nu se poate abtine: "Eu asa m-am nascut mai nervos si nu ma pot abtine.
Vasile Blaga a afirmat sambata trecuta, la Realitatea TV, ca PSD ar trebui sa paraseasca guvernarea daca nu ii convine ceva. "Daca lui Geoana nu ii convine guvernarea, il rog ca, luni, sa paraseasca guvernarea. Dar va asigur ca nu o va face", a afirmat Blaga, care a spus ca primul-ministru le-a dat un ultimatum unor ministri ai PSD care au exprimat puncte de vedere contrare Guvernului.

Cristian Diaconescu: SUA ar putea elimina vizele pentru romani in acest an

inistrul de Externe, Cristian Diaconescu, a afirmat ca SUA ar putea ridica anul acesta vizele pentru cetatenii romani, dar a atras atentia ca nivelul de respingere a vizelor ramane, in continuare, ridicat, transmite Agerpres.
"Romania se afla 'on top of the agenda' privind includerea in sistemul Visa Waiver, adica in ceea ce priveste ridicarea vizelor, nu este insa o chestiune care se rezolva maine, dar sunt sanse ca anul acesta sa se intample acest lucru, in conditiile in care numarul de persoane care nu sunt admise pentru viza se va diminua", a spus Cristian Diaconescu.
El a afirmat ca ridicarea vizelor pentru romani nu depinde nemijlocit de Departamentul de Stat al SUA, ci, mai ales, de Congres. Totodata, seful diplomatiei romane a subliniat ca rata
de respingere a vizelor ramane, in continuare, ridicata, depasind 17-18%, iar conditia de admitere in programul Visa Waiver este o cota de respingere nu mai mare de 3-4%.
Pe de alta parte, ministrul Diaconescu a afirmat ca o mare parte din respingeri au drept cauza faptul ca "oamenii nu stiu sa-si completeze formularele", el afirmand ca MAE ar putea initia o campanie de informare in acest sens, asa cum a facut si Ungaria.

Dosarul deputatului Ilie Morega va fi trimis la Curtea Constituţională

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, să suspende procesul în care Ilie Morega este acuzat de trafic
de influenţă şi să trimită dosarul la Curtea Constituţională în vederea soluţionării unei excepţii privind OUG 134/2005, de reorganizare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Excepţia a fost invocată la termenul din 8 mai de avocatul deputatului, iar decizia instanţei este definitivă. Apărătorul lui Morega a declarat, în faţa completului de judecată, că respectiva ordonanţă ar încălca articolul 115, alineatul 4, din Constituţia României, potrivit căruia "Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora".

Tot în data de 8 mai, apărătorul care îi reprezintă pe Teodor Popescu şi Orodel Popescu a solicitat instanţei restituirea dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale, deoarece clienţilor săi li s-ar fi încălcat dreptul legal
la apărare. Un alt avocat din dosar, care-l reprezintă pe Constantin Vlădăşel, a solicitat disjungerea cauzei în privinţa clientului său, motivând că nu există legătură între faptele pentru care este judecat acesta şi faptele pentru care sunt judecaţi ceilalţi inculpaţi din dosar.

Toate aceste solicitări vor fi discutate după soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate şi întoarcerea dosarului pe rolul instanţei supreme.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în decembrie 2007, a fostului lider al PNL Gorj, Dan Ilie Morega, sub acuzaţia că şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii de bani
de la diverse instituţii din judeţ pentru finanţarea campaniei electorale a partidului.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare judecătoriei Târgu Jiu. În data de 24 martie 2008, instanţa a dispus scoaterea cauzei de pe rol şi înaintarea către Judecătoria Sibiu, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 18 martie 2008, cererea procurorilor DNA, de strămutare a dosarului.

În 21 ianuarie 2009, judecătoria Sibiu a admis excepţia de necompetenţă după calitatea
persoanei şi şi-a declinat competenţa în favoarea instanţei supreme, în baza articolului 29, punctul 1, litera a din Codul de Procedură Penală, potrivit căruia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, în primă instanţă, infracţiunile săvârşite de senatori şi deputaţi.

Dan Ilie Morega este acuzat de procurorii anticorupţie pentru folosirea influenţei ori a autorităţii în calitatea sa de preşedinte al filialei PNL Gorj, în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice pentru obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul.

Alături de liderul PNL Gorj au mai fost trimişi în judecată şi directorul Sistemului de gospodărire a apelor Gorj cadrul Direcţiei Apelor Jiu, Teodor Popescu, primarul comunei Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, inspectorul din cadrul Direcţiei Apelor Jiu, Ion Radu Popescu-Orodel şi şeful Biroului Gestiune a resurselor de apă din cadrul Sistemului de gospodărire a apelor Gorj, toţi fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Potrivit procurorilor, Morega ar fi solicitat în perioada septembrie 2005-martie 2007 de la mai multe persoane care conduceau instituţii publice sau societăţi comerciale cu capital integral de stat diverse sume de bani destinate finanţării campaniei pentru alegerile europarlamentare programată să înceapă iniţial la data de 13 aprilie 2007.

În caz de refuz, conducătorii instituţiilor erau ameninţaţi cu retragerea sprijinului politic al partidului. În luna februarie 2007, filiala P.N.L. Gorj a beneficiat de sponsorizări nelegale la solicitarea lui Morega, totalizând 155 de milioane de lei vechi. Pe bază de probe, s-a stabilit că în perioada anterior menţionată, Ilie Morega şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a impune filialei locale a partidului să achiziţioneze cărţi şi reviste în valoare de peste 43 de milioane de lei vechi de la firma
proprie, SC Agerom S.A.

În calitate de lider al Filialei P.N.L. Gorj şi în calitate de subprefect al judeţului Gorj, Morega a impus conducătorilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj să achiziţioneze materiale de uz şcolar, în valoare de circa 24 milioane lei, care au fost distribuite unor unităţi şcolare în numele Partidului Naţional Liberal, mai spun procurorii. Factura de achiziţionare a bunurilor a fost emisă pentru instituţia publică anterior amintită.

În perioada 5 iulie 2004 – 2 aprilie 2007, Morega şi-a folosit influenţa şi autoritatea de preşedinte al Fundaţiei Tudor Vladimirescu pentru a dispune ca, din conturile fundaţiei, să fie achitate, în mod necuvenit, sume de bani către societăţi controlate de el însuşi, către sine şi către o societate controlată de fiica sa, potrivit DNA. Prin această modalitate el a beneficiat în mod necuvenit pentru sine şi pentru altul de suma totală de circa 3.356.609.400 lei vechi.

În cursul urmăririi penale s-a mai stabilit că, după ce a determinat numirea unei persoane (având calitatea de martor în cauză) la conducerea Inspectorul Teritorial de Muncă Gorj, liderul PNL Gorj i-a cerut acestuia să plătească la data de 24 iunie 2007, suma de 10 milioane lei vechi pentru Partidul Naţional Liberal.

La data de 11 iulie 2007, Morega, la solicitarea primarului comunei Baia de Fier, Constantin Mihuţescu , i-a cerut "imperativ" lui Teodor Popescu, director al Sistemului de Gospodărire al Apelor Gorj din cadrul Direcţiei Apelor Jiu, ca acesta să solicite anularea procesului verbal de contravenţie prin care Primăria Baia de Fier era amendată cu 35.000 de lei şi implicit să avantajeze patrimonial contravenientul.

Ca urmare a solicitării primite, Teodor Popescu s-a conformat şi procesul-verbal de contravenţie din 11 iulie 2007 a fost anulat de Ion Radu Orodel, deşi după întocmire, actul de constatare al contravenţiei nu putea fi anulat decât de instanţa de judecată, în condiţiile în care se exercita calea de atac împotriva acestuia.

În acelaşi mod au fost anulate alte două procese procese-verbale la nivelul Sistemului de Gospodărire al Apelor Gorj. Concret, la solicitarea lui Teodor Popescu, şeful Biroului Gestiunea Resurselor de Apă din cadrul aceleiaşi instituţii, Constantin Vlădăşel, a dispus anularea proceselor-verbale de contravenţie, acte de constatare prin care doi agenţi economici au fost sancţionaţi cu amendă în cuantum de 50.000 de lei.

Daciana Sarbu: „Ei m-au propus, ei sa cheltuiasca”

Daciana Sarbu nu vrea sa cheltuiasca prea multi bani in campania electorala pentru un nou mandat de europarlamentar. „Cea mai mare parte din suma necesara ar trebui sa vina din partea organizatiilor care au facut propunerile de candidati", a declarat Daciana Sarbu pentru Q Magazine.


„Ei m-au propus, asa ca trebuie sa suporte cheltuielile. Eu nu am cerut bani", spune europarlamentarul PSD. Totusi, Daciana Sarbu mai spune ca si ea va contribui cu o parte din suma necesara, dar ca greul cheltuielilor ramane in sarcina organizatiilor de partid. Declaratia vine dupa ce surse din conducerea PSD i-au transmis liderului Mircea Geoana ca deputatii si senatorii partidului nu se arata dispusi sa dea bani pentru sustinerea actualei campanii
electorale. Iar principala tinta a acestor declaratii e tocmai Daciana Sarbu. „Este intolerabil ca un politician ca Daciana Sarbu sa se planga ca nu are bani sa isi sustina campania pentru euroalegeri. Are tata ministru (Ilie Sarbu - ministrul Agriculturii) si sot ministru (Victor Ponta - ministrul pentru relatia cu Parlamentrul). Sa nu mai vorbim si de salariul de europarlamentar. Este trist ca astfel de oameni cer acum fonduri de la partid si finantari de la senatorii si deputatii PSD", ne-a declarat un vicepresedinte pesedist. In aceste conditii, conducerea partidului le-a recomandat
candidatilor la Parlamentul European sa contribuie cu cel putin 50-60 de mii de euro, suma la care se vor adauga finantarile sponsorilor. Subiectul banilor pentru euroalegeri ar urma sa fie discutat la Consiliul National PSD de saptamana aceasta, a mai spus Daciana Sarbu.

Th. Stolojan: Solidaritatea Guvernului nu poate fi pusă la îndoială şi nici negociată

Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, a afirmat că liderii celor două partide de guvernământ au convenit asupra faptului că toţi miniştrii trebuie să fie solidari cu deciziile luate de Guvern în ansamblu şi că reprezentanţii PSD - PD-L au stabilit cum vor "merge înainte" în campania electorală.

Stolojan a spus că subiectul a fost abordat atât în şedinţa Coaliţiei, cât şi în Biroul Permanent Naţional al PDL, ambele desfăşurate în cursul zilei de astăzi.

"Am ajuns la concluzia că, în Guvern, miniştrii trebuie să fie solidari şi trebuie să susţină toate deciziile Executivului. Dacă unul dintre miniştri consideră că o decizie depăşeşte anumite criterii pe care şi le-a asumat, are datoria de onoare de a-şi da demisia, dacă el consideră că decizia contravine unor principii ale sale. Solidaritatea Guvernului nu poate fi pusă la îndoială şi nici negociată", a spus Stolojan, precizând că aceasta este poziţia pe care au exprimat-o ambii lideri ai Coaliţiei, Emil Boc şi Mircea Geoană.

Democrat-liberalul a susţinut că, în textul Protocolului dintre PSD şi PD-L, există o graduare a sancţiunilor pentru cei care nu respectă această regulă, discuţia de astăzi nefiind considerată un ultimatum la adresa miniştrilor PSD de care s-au declarat nemumlţumiţi unii lideri ai PD-L.

Stolojan a apreciat că era nevoie ca cele două formaţiuni politice să se pună explicit de acord asupra acestui lucru deoarece ele se confruntă cu o situaţie nouă, anume aceea că sunt competitori în cursa pentru alegerile europarlamentare. "Vă asigurăm că protocolul se va respecta. Am început să ne punem de acord într-o situaţie nouă, de campanie
electorală. Fiind în campanie electorală, cele două partide sunt competitorii, dar nu trebuie ca deciziile Guvernului luate de miniştri să devină subiectul unor neînţelegeri, unor semnale ce pot fi interpretate", a spus Stolojan.

Întrebat dacă nu PD-L a dat tonul acestei dispute prin declaraţiile făcute, sâmbătă, de unii democrat-liberali, prim-vicepreşedintele PD-L a răspuns: "Ei au dat un răspuns politic la unii oameni politici ai PSD, dar astăzi ne-am lămurit cu toţii cum mergem înainte".

Stolojan a spus că problema a fost abordată, în interiorul
Coaliţiei, de către preşedintele PD-L Emil Boc, iar omologul său de la PSD ar fi fost de acord. "Mircea Geoană a fost foarte cooperant şi a spus acelaşi lucru, în sensul celor discutate".

Pesediştii susţin că au aflat de o scrisoare a lui Băsescu către Parlament despre Coduri

Liderii PSD au decis să-i scrie preşedintelui Băsescu o scrisoare prin care îl anunţă că îi trimit Codurile înapoi după ce au aflat că şeful statului intenţiona să scrie şi el una Parlamentului, prin care să-i atragă atenţia de apropierea termenului limită pentru aceste legi, spun surse din partid.

Potrivit aceloraşi surse, Băsescu ar fi urmat să atragă atenţia Parlamentului nu numai de întârzierea adoptării Codurilor, ci şi de stadiul dosarelor de politicieni. Astfel, cei de la PSD au decis să o ia înaintea şefului statului şi să îi scrie ei.

De altfel, PSD a stabilit să îl lase pe şeful statului să decidă ce se întâmplă cu cele patru legi pentru ca eventualele efecte negative ale raportului de monitorizare din iulie să se răsfrângă doar asupra lui Traian Băsescu. "Dorim ca preşedintele să fie cel asociat cu întârzierile şi problemele din justiţie, iar noi vom putea spune că am făcut exact ce ne-a cerut Băsescu", mai spun aceleaşi surse. Pe de altă parte, lideri ai PSD spun chiar că social-democraţii ar putea, din aceleaşi considerente tactice, să nu se opună nici dacă şeful statului propune, iar Guvernul acceptă, asumarea răspunderii pe Codurile trimise de Guvern şi nu cele modificate de comisiile speciale.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat luni că preşedintele Băsescu deţine "principala responsabilitate" pentru o eventuală sancţionare a României, prin tăierea unor fonduri, din cauza slabelor reforme din Justiţie, cerându-i să-şi achite obligaţiile constituţionale şi politice ale unui şef de stat.

Geoană a declarat că, din punctul său de vedere, Parlamentul s-a achitat de finalizarea dezbaterilor la Codurile penal şi civil, urmând ca cele două coduri finalizate să-i fie trimise preşedintelui României spre informare, săptămâna aceasta împlinindu-se termenul,15 mai, stabilit la întâlnirea din 17 februarie de la Cotroceni, pentru finalizare celor patru Coduri.

În ce priveşte raportul de monitorizare al Comisiei Europene din luna iulie, Geoană a susţinut că "principala responsabilitate îi revine celui care a gestionat în mod direct, prin numiri în această zonă cheie, şi acesta este preşedintele României".

"Parlamentul s-a achitat de obligaţiile legate de mecanismul de cooperare şi verificare, Codurile sunt finalizate, şi sunt în curs de finalizare codurile de procedură, iar dosarele
de aşa zis mare corupţie se află la Senat, într-o fază avansată de aprobare. În acest moment, întreaga responsabilitate pentru evitarea acestui risc aparţine în principal preşedintelui României, cel care a instalat pe doamna Macovei ca ministru al Jutiţiei în 2004, şi care a avut înainte de alegerile din 2008 şi acuma pe domnul ministru Predoiu ca şi ministru al Justiţie", a spus Geoană.

Totodată, preşedintele PSD a menţionat că în cursul zilei de luni îi va transmite o scrisoare preşedintelui în care va prezenta punctul de vedere al partidului cu privire la situaţia Justiţiei "şi solicitarea ca preşedintele să se achite de obligaţiile constituţionale şi politice care decurg din funcţia de şef al statului român". De asemenea, Geoană a mai spus că a solicitat Comisiei juridice din Senat audierea ministrului Predoiu "pentru a da explicaţii complete Parlamentului cu privire la condiţionalităţile şi obligaţiile pe care domnia sa şi zona Justiţiei le au de îndeplinit pentru a evita un astfel de risc (al tăierii unor fonduri,n.r.)".

Preşedintele PSD a făcut, cu această ocazie, "un apel la preşedintele României, în calitatea
sa de principal coodonator, al intituţiilor legate de justiţia din România în ultimii cinci ani de zile să ia toate măsurile necesare într-un contact direct cu ministrul Jutiţiei, cu procurorul general, cu şeful DNA, cu Consiliul Superior al Magistraturii, şi cu Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, şi de a lua toate măsurile necesare la nivelul statului român, şi la nivelul Guvernului, pentru a preîntâmpina acest risc masiv la adresa reputaţiei şi intereselor României în Europa".

Mitrea: Excluderea lui Mădălin Voicu este un abuz. Geoană şi Vanghelie vor să rămână singuri în partid

enatorul Miron Mitrea afirmă că recenta excludere din PSD a lui Mădălin Voicu este opera preşedintelui partidului Mircea Geoană, care îl antipatizează de mai multă vreme pe deputatul pesedist. În opinia lui Mitrea, excluderea lui Voicu nu este în conformitate cu statutul partidului. „Excluderea lui Mădălin Voicu n-a fost statutară, este un act abuziv pur şi simplu. Marian Vanghelie a executat un ordin al lui Mircea Geoană, care de multă vreme îl antipatizează pe Mădălin Voicu. Nu văd altă motivaţie”, ne-a declarat Mitrea.

Fostul secretar general al PSD susţine că Mădălin Voicu este unul dintre deputaţii pesedişti de valoare, care a reuşit să câştige alegerile la Giurgiu, în fieful primarului liberal Lucian Iliescu: „Este un politician extrem de valoros pentru partid, foarte puţini pot câştiga în fiefurile adversarilor, ceea ce face cu atât mai surprinzătoare decizia lui Mircea Geoană, pusă în practică de Vanghelie, care a executat un ordin”.

În opinia lui Mitrea, lui Mădălin Voicu „nu i s-a întâmplat practic nimic” din punctul de vedere al statutului partidului, acesta fiind acum „sută la sută membru al PSD”. Întrebat dacă situaţia lui Voicu ar trebui analizată în vreun for de conducere a partidului, senatorul pesedist a răspuns: „Ce să mai discutăm? Cred că Vanghelie şi Geoană vor să rămână singuri în partid, că se simt mai bine aşa. Este un semnal dat pentru toţi cei care ridică glasul împotriva lui Mircea Geoană, care nu vor să cânte în cor”.

Vanghelie: Nu dau explicaţii

Pe de altă parte, primarul Sectorului 5 Marian Vanghelie a declarat că nu trebuie să explice BPN al PSD decizia de excludere din partid a deputatului Mădălin Voicu. "Este punctul de vedere al organizaţiei PSD Giurgiu, dacă Mădălin Voicu vrea, poate să depună o contestaţie la comisia specială, comisia va da un punct de vedere. Eu nu am cui să dau explicaţii", a afirmat el.

Principele Radu Duda promite ca va ajunge in cateva luni la 20 % din intentiile de vot

rincipele Radu Duda, candidat la Presedintia Romaniei, promite, pe blogul sau, ca va reusi sa polarizeze 20 % din intentiile de vot ale romanilor, in urmatoarele cateva luni. Principele Radu aprecizaza ca cifrele vehiculate in presa induc in eroare populatia cu privire la adevaratele intentii de vot ale romanilor, si isi apreciaza cota electorala curenta la 10 % din intentiile de vot.
"Cifra reala care indica intentiile de vot pentru candidatura mea la alegerile prezidentiale din noiembrie 2009 este de 10%. A fost prezentata la 22 aprilie de sondajul efectuat de CCSB. In ultima vreme au aparut in presa cifre care induc in eroare cu privire la intentiile de vot ale romanilor la alegerile prezidentiale", considera Principele Radu.
"Am remarcat o ingrijorare la oamenii care ma sustin in mod entuziast pentru noiembrie 2009. Dar, am remarcat cu parere de rau ca si unii analisti politici importanti se lasa influentati de o manipulare efectuata destul de subtil si cu oarecari rezultate", aminteste acesta, pe blogul sau. "Unele manipulari sunt fine si trec neobservate, altele sunt masluiri grosolane. Dumneavoastra, insa, publicul, sunteti mereu un fel de cobai pe care se experimenteaza rea-vointa, dispret si egoism", noteaza Principele Radu.
"Nu ma astept ca rezultatul de 10%, cel real, sa fie prea mult facut public. Exista o mare neliniste privitoare la candidatura mea, iar puterea politica este foarte aproape de puterea economica si de cea mediatica. Eu insa sunt aproape de dumneavoastra, cei 22 de milioane de oameni care au nevoie de Romania altfel. Va rog, considerati-va liberi si stapani pe dumneavoastra insiva. Nu este adevarat ca sunteti prea simpli ca sa intelegeti mesajul meu. Nu este adevarat ca sunteti slabi, umili, manevrabili de catre isteti, smecheri si sugubeti. Nu este adevarat ca idealul meu pentru o Romanie respectata si profesionista este 'romantic' si ca el vine 'prea devreme'. Nu este prea devreme sa devenim, dupa 20 de ani din 1989, o tara mandra si respectata", le transmite Principele Radu simpatizantilor sai.
"Faceti ca acesti 10% sa nu ne fie furati si manipulati de nimeni! Nu mai dati voie aventurierilor sa se joace cu demnitatea si cu inima
dumneavoastra. Va promit ca, in urmatoarele 3-4 luni, acesti 10% vor deveni 20%. Vom face acest lucru impreuna. Am nevoie de dumneavoastra pentru aceasta", se incheie textul Principelui Radu.

Participanţii la un referendum în Sf Gheorghe au votat împotriva ridicării unui supermarket

Participanţii la consultarea publică organizată duminică, în Sf.Gheorghe, Covasna, privind oportunitatea construirii unui centru comercial în locul unei pieţe, au votat împotriva supermarketului şi păstrării pieţei în locaţia în care se află şi acum, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit datelor prezentate după numărarea voturilor, la consultare au participat 109 oameni, dintre care 83 au votat Nu pentru centrul comercial şi 26 Da. Întrebarea adresată populaţiei era „Sunteţi de acord cu mutarea Pieţei Dolar la intersecţia dintre strada Dealului şi Vasile Goldiş şi în locul ei să fie construit un centru comercial?”. Niciunul dintre voturi nu a fost anulat. La această consultare fiecare familie avea dreptul să exprime un vot, în total 1.120 persoane din tot atâtea familii fiind aşteptate la vot, de pe 9 străzi.
Organizarea unei consultări a populaţiei a fost necesară întrucât o parte a locuitorilor din cartierul respectiv s-au manifestat împotriva construirii unui magazin de tip supermarket în locul pieţei. În prezent, zona în care este amenajată Piaţa Dolar nu beneficiază de o infrastructură adecvată, iar strada de acces se prezintă sub forma unor adevărate cratere. În condiţiile în care oamenii au spus nu centrului comercial, cea care va face reabilitarea zonei este Primăria, care trebuie să identifice fondurile în acest sens. În cazul în care s-ar fi votat favorabil pentru construirea supermarket-ului, firma
care câştiga licitaţia avea în sarcină să amenajeze şi zona înconjurătoare, iar piaţa ar fi fost mutată în acelaşi cartier, în apropiere de actuala locaţie.

Primarul Antal Arpad a declarat că astfel de consultaţii publice vor mai fi organizate şi cu ocazia altor probleme de interes mare pentru cetăţeni.

Cluj: Şocant - a făcut infarct la 17 ani

Un elev din clasa a X-a a decedat la sfârşitul săptămânii trecute, chiar lângă blocul în care domiciliază, din cartierul Mărăşti.

Daniel Marcu, în vârstă de 17 ani, se afla în curte cu câţiva din prieteni. În jurul orei 2.00, prietenii au sunat la ambulanţă, după ce lui Daniel i s-a făcut rău.

Eforturile medicilor
de a-l resuscita au fost zadarnice, după ce l-au găsit în stop cardio-respirator. Trupul tânărului a ajuns la Institutul de Medicină Legală pentru examinare, iar rudele, prietenii şi colegii se pregătesc acum de înmormântare.

Colegii lui Daniel de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai” sunt bulversaţi. „Daniel era un coleg foarte agreabil. Ştia să ne facă tot timpul
să râdem”, ne-a spus una dintre colege, Adriana.

El învăţa bine, dar avea un număr relativ ridicat de absenţe. Venise din clasa paralelă la începutul anului şcolar. „Ne-a rugat să-l mutăm de la secţia de Matematică- Informatică la secţia de Ştiinţe Socio- Umane”, ne-a spus Alexandru Bugariu, directorul şcolii.

Poliţiştii craioveni au anihilat o reţea de traficanţi de droguri

Poliţiştii din Craiova au anihilat o reţea de traficanţi de droguri. Cinci tineri au fost prinşi cu câteva sute de grame de haşiş asupra lor.

Doi băieţi şi trei fete au fost prinşi de poliţişti în parcarea hotelului unde erau cazaţi.

Oamenii legii au descoperit în maşină şi în camera de hotel 410 grame de haşiş pe care urma să le vândă.

Cei doi băieţi au fost reţinuţi pentru o perioadă de 29 de zile pentru trafic
cu droguri de risc. Fetele sunt cercetate în stare de libertate. Poliţiştii continuă verificătrile pentru a depista de unde erau procurate drogurile.

Ploieşti: Secţia Interne, locul unde părinţii sunt abandonaţi de copii

n fiecare zi, câteva paturi de spital sunt ocupate de cazuri sociale, oameni care şi-au pierdut casele
sau au copii cărora nu le pasă de soarta lor.

Indiferent că e iarnă sau vară, în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti există ceea ce medicii numesc cazuri sociale. Este vorba despre persoane fără adăpost, cărora lis-a făcut rău pe stradă, dar şi de persoane de care rudele nu mai vor să ştie nimic.

Potrivit conducerii SJU Ploieşti. unii pacienţi ocupă paturile Secţiei de Interne pentru câteva săptămâni. Asta deoarece starea lor de sănătate este destul de precară şi nu pot fi lăsaţi pe stradă, fără ajutorul unor persoane care să îi îngrijească.

Furat de propriul fiul
Oamenii ajunşi în această situaţie au poveşti triste. „Mă durea capul şi aveam ameţeli. Aşa a început totul. Acum îmi pierd echilibrul psihic. Nu mai am casă, am vândut-o. Am făcut o mare greşeală, am vândut-o în anul 2000. Picasem într-o pasă rea”, mărturiseşte Valentin Geogea motivul pentru care a ajuns pe drumuri.

La doar 55 de ani, bărbatul a căzut pradă depresiilor. „În 1998, am primit o gravă lovitură. Eu iubesc foarte mult muzica clasică. Fiul meu, al doilea, a venit în vizită pe la mine şi ştia că lipsesc o noapte de acasă, fiind plecat să văd nişte concerte pe video. Am lipsit şi mi-a luat din casă un CD player, scule audio şi o colecţie de 70 de CD-uri, unul şi unul. Atunci am picat într-o pasă rea şi am dat-o pe distonocalm şi alte calmante, ca să-mi văd de serviciu”, povesteşte Valentin Geogea.

Şi-a pierdut slujba
Bărbatul şi-a pierdut şi locul de muncă de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti. „Am fost pe post de pompier, dar păzeam vedetele. De fapt, ce să le păzesc, că avea Adrian Temişan un bodyguard de doi metri înălţime... Dar nici de serviciu nu mai eram bun. Cum să mă fure fiul meu pe care l-am iubit cel mai mult, preferatul meu? Fiul meu să-mi facă aşa ceva? Apoi a făcut el o gafă şi mai mare şi a fost prins de poliţie. A ispăşit o pedeapsă pentru furt. Acum este în Irlanda", povesteşte Valentin Geogea.

Au urmat zile tot mai grele pentru bărbat. "Între timp
, eu am vândut casa
, că nu mai eram bun de nimic, ajunsesem o legumă. Când am luat primii bani
, trei milioane de lei vechi, avans pentru casă, ştiţi unde m-am dus prima dată
? M-am dus la o plăcintărie şi am mâncat plăcintă cu carne. După ce am rămas fără casă am stat cu chirie la o familie, dar în ultima vreme nu mai am unde să stau, stau pe unde apuc”, spune Valentin Geogea, care şi-ar dori să fie internat în azilul de bătrâni de la Nedelea.

Încă 1.400 de angajaţi din Teleorman vor fi trimişi în şomaj în mai şi iunie

Şase agenţi economici din Teleorman au anunţat disponibilizări colective în lunile mai şi iunie, urmând ca aproape 1.400 de angajaţi să fie trimişi în şomaj, potrivit directorului executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Teleorman, Mihai Murar.

Numărul total al şomerilor aflaţi în evidenţă la 30 aprile în judeţul Teleorman era de 15.706.

Şomerii neindemnizaţi deţineau o pondere mai mare decât cea naţională, respectiv de 71.57%.

La finalul lunii aprilie, în judeţ, rata
şomajului a crescut cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, adică de la 7,2 % la 9,2 %, iar în rândul femeilor rata şomajului a fost de 7.5 %, cu o creştere de 1,6 %, faţă de luna aprilie 2008.

Cel mai mare număr de angajaţi care vor rămâne fără un loc de muncă a fost anunţat de SC Koyo România SA, fabrica de rulmenţi din Alexandria, unde 995 de oameni, din totalul de1.940 de angajaţi ai fabricii, îşi vor pierde slujba. Alte 55 de persoane vor fi disponibilizate, tot în Alexandria, în luna mai, de SC Terma Serv SRL.

La Roşiorii de Vede, s-au făcut notificări pentru disponibilizarea a 186 de persoane, din domeniul construcţiilor şi confecţiilor textile, în lunile mai şi iunie. Acestora li se vor adăuga peste 100 de şomeri de la ROVA, uzina de vagoane, pentru care, însă, s-au transmis notificări de disponibilizare la AJOFM Prahova, judeţul în care firma
îşi are sediul.

De asemenea, SC Donau Chem SRL Turnu Măgurele - combinatul de îngrăşăminte chimice, a făcut notificare de trimitere în şomaj pentru 131 de persoane, chiar în cursul acestei luni.

Cei mai mulţi şomeri sunt înregistraţi în zona Roşiorii de Vede - 3.716, dintre care 1.544 sunt femei. Urmează zona Alexandria, cu un total de 3.568 de şomeri, din care 1.488 de femei. În zona Turnu Măgurele sunt 3.050 de şomeri, dintre care 1.327 sunt femei, iar în zona Zimnicea sunt 2.950, din care 1.081 sunt femei. În zona Videle sunt înregistraţi 2.422 de şomeri, din care 849 sunt femei.

În ceea ce priveşte raportul rural – urban în structura şomajului, în mediul rural ponderea şomerilor în luna aprilie 2009 este de 70.13 %, iar în mediul urban de 29.87%, comparativ cu luna aprilie 2008, când s-a înregistrat o pondere de 72.77% în mediul rural şi 27.23% în mediul urban, din totalul şomerilor înregistraţi în judeţul Teleorman.

Totodată, la nivelul judeţului Teleorman sunt puse la dispoziţie de către agenţii economici 544 de locuri de muncă, cele mai multe în industria confecţiilor, în construcţii, comunicaţii, juridic, comerţul cu amănuntul, alimentaţie, pază şi ordine sau domeniul hotelier.