marți, 24 martie 2009

Apple anunta SDK, aplicatii si jocuri pentru iPhone

Apple deschide iPhone-ul pentru noi aplicatii si jocuri de la dezvoltatori independenti.

Apple a anuntat astazi oficial ceea ce era asteptat initial pentru luna februarie, ca va deschide iPhone-ul pentru aplicatii create de alti dezvoltatori decat cei proprii.

Acestia vor avea la dispozitie incepand de astazi un SDK (Software Development Kit) pentru iPhone, care include aceleasi API-uri (Cocoa Touch, Core Services, Media si Core OS) si tool-uri de dezvoltare folosind Xcode (editor de cod, documentatie integrata si debugger remote) precum cele folosite in-house. In plus
, Apple va lansa un iPhone Simulator, care permite dezvoltatorilor sa-si testeze software-ul creat pe Mac, pentru a vedea cum se va comporta pe iPhone.

Aplicatiile astfel dezvoltate vor putea folosi functionalitatile specifice iPhone, precum interfata multi-touch, accelerometrul 3-axis sau functiile de localizare.

Apple a anuntat si o serie de noi aplicatii ce vor fi disponibile pentru utilizatorii de iPhone si iPod Touch. In primul rand este vorba de o suita de aplicatii de tip enterprise, printre acestea numarandu-se push email, push calendar, push contacts, liste globale de adresse, Cisco IPsec VPN, securitate imbunatatita (Certificates si Identities), suport pentru WPA2/802.11x si Microsoft ActiveSync pentru sincronizare cu Microsoft Exchange.

De asemenea, iPhone-ul va fi deschis pentru jocuri de la alti producatori, primele titluri urmand sa fie mult-anticipatul Spore de la EA, intr-o versiune speciala pentru iPhone, cu 18 nivele complete, Touch Fighter si Super Monkey Ball de la SEGA. O alta noua aplicatie va fi AOL Instant Messaging.

Aplicatiile dezvoltate pentru iPhone vor fi disponibile prin asa-numitul iTunes App Store. Desi SDK-ul va fi gratuit pentru dezvoltatori, pe acestia ii va costa 99 $ sa isi publice aplicatiile prin App Store. Gazduirea si taxele de procesare sunt apoi gratuite, daca dezvoltatorul va oferi aplicatia in mod gratuit. Daca va cere bani
pe ea, Apple va incasa 30% din acea suma.

Apple a anuntat si crearea unui fond de investitii pentru sprijinirea acestor dezvoltatori de aplicatii, cu un capital initial impresionant de 100 milioane $ si care se va numi, cum altfel, iFund.

De mentionat ca desi SDK este deja disponibil, aplicatiile anuntate vor ajunge la utilizatori abia din luna iunie, ca parte a update-ului 2.0 de firmware. In timp ce acestea vor fi gratuite pentru posesorii de iPhone, cei de iPod Touch vor trebui din nou sa plateasca suplimentar, daca vor sa le aiba. Spore va fi disponibil din septembrie, odata cu lansarea oficiala a jocului.

Niciun comentariu: