marți, 24 martie 2009

Cartelul fiarelor

Rapacitatea politicienilor rade Gradina Zoologica de pe suprafata pamantului pentru a face loc cartierelor de vile * Ministrul UDMR al Mediului a anuntat ieri ca inchide Zoo Baneasa

Bucurestenii vor vedea animale salbatice doar la televizor. Gradina Zoologica din Baneasa va fi inchisa. Motivul oficial, anuntat ieri de ministrul Mediului Attila Korodi, este cel conform caruia Parcul Zoo din Baneasa nu mai indeplineste normele necesare pentru functionare. In realitate, Gradina Zoologica este noua victima a investitorilor imobiliari. Dupa ce au defrisat aproape toata Padurea Baneasa, acestia sunt pe cale sa puna la pamant Parcul Zoo pentru a ridica un complex rezidential de vile. Gradina Zoologica a fost adusa in paragina chiar cu ajutorul autoritatilor in frunte cu Primaria Capitalei. Acestea au girat omorarea animalelor si nu au facut nimic pentru a proteja si reabilita Gradina Zoologica.
Actiunea de inchidere a Parcului Zoo a fost una premeditata, fiind pusa la cale cu mai mult timp in urma. Primaria Capitalei, care detine in patrimoniu Gradina, dar si conducerea acesteia din urma, au dat o mana de ajutor investitorilor imobiliari verosi care dupa ce aproape au terminat de defrisat Padurea Baneasa si-au intins tentaculele si catre casa salbaticiunilor. Complicitatea autoritatilor si a conducerii Gradinei Zoologice s-a vazut extrem de bine la sfarsitul anului trecut. Autorizarea activitatii gradinilor zoologice, a acvariilor publice si centrelor de reabilitare
sau de ingrijire a animalelor se face in conformitate cu cerintele din Ordinul ministrului Mediului numarul 1798. Act normativ care reglementeaza aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu. Astfel, in scopul promovarii si finantarii obiectivelor de investitii in vederea atingerii standardelor necesare autorizarii gradinilor zoologice, pe data de 18 octombrie 2007, au fost solicitate de la unitatile administrativ teritoriale, respectiv primariile si consiliile locale care sunt proprietare ale gradinilor zoologice, deci inclusiv Primariei Capitalei, mai multe documente. Primul act care trebuia trimis la Ministerul Mediului era "adresa de solicitare pentru obtinerea finantarii obiectivului de investitii care face obiectul proiectului privind reamenajarea gradinii zoologice". Al doilea act solicitat pe baza caruia urma sa se faca autorizarea gradinii zoo era "hotararea Consiliului Local privind decizia de amenajare a gradinii zoologice aflate in proprietate in conformitate cu cerintele Uniunii Europene precum si acordul cu privire la asigurarea cofinantarii, pe toata durata de implementare a programului si de realizare a obiectivului de investitii". De asemenea, era cerut si documentul intitulat "Studiul de fezabilitate intocmit pentru promovarea obiectivului de investitii". In plus
, dosarul pentru autorizarea functionarii gradinii zoologice trebuia sa cuprinda si "hotararea Consiliului Local de aprobare a studiului de fezabilitate si a indicatorilor tehnico-economici conform Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale". Toate aceste documente, conform oficialilor Ministerului Mediului, trebuiau depuse pana pe 25 octombrie 2007. Cu toate acestea, conform acelorasi surse, din partea Primariei Capitalei nu s-a primit nici un raspuns la solicitarile sus-mentionate. Inactiunea Primariei Municipiului Bucuresti a trecut, la acea vreme, neobservata. Efectele insa iata se vad astazi. Primaria Capitalei a devenit complicele, daca nu chiar autorul, distrugerii celei mai mari Gradini Zoologice din Romania si al unuia dintre cele mai importante obiective turistice. Interesanta este si pozitia de ieri a Ministerului Mediului, care a anuntat sec inchiderea Gradinii nearatandu-se deranjat prea mult de acest lucru.
Cartiere de lux si mostenitori
La sfarsitul anului trecut, au aparut noi indicii care anuntau desfiintarea Gradinii Zoologice. Astfel, in decembrie 2007, presa a dezvaluit ca sefii Gradinii Zoologice sustin ca o firma de imobiliare le-a cerut sa paraseasca amplasamentul motivand ca viitorii cumparatori ai apartamentelor de lux ce se construiesc in zona nu vor sa se invecineze cu animalele salbatice. Firma
Cordia, care face parte dintr-un lant ungaro-roman de societati imobiliare, este cea care detine si terenul fostului Restaurant al Privighetorilor situat langa Gradina Zoologica. Aici, conform informatiilor aparute in presa, urmeaza sa se construiasca un cartier cu 130 de vile.
Apoi, o alta informatie privind viitorul Gradinii Zoologice a aparut in presa. 20.000 de metri patrati din Parcul Zoo, din totalul celor 60.000, sunt revendicati de familiile Gressian si Filipoiu. Suprafata este situata in centrul gradinii, cuprinzand zona lupilor, zona poneilor si aleea ierbivoarelor. Primaria Capitalei le-a propus acordarea unor despagubiri in bani, insa mostenitorii au refuzat oferta.
Animalele au fost exterminate sistematic
In ultimii doi ani, in Gradina Zoologica au avut loc multe incidente, soldate cu moartea unor animale, care nu au facut altceva decat sa induca ideea ca Parcul nu mai functioneaza in parametri normali, ca poate fi un pericol la adresa vizitatorilor.
In 2006, elefantica Gaya, cel mai iubit animal de la Zoo, a murit din cauza cruzimii si neprofesionalismului cu care a fost tratata. Salariati ai Gradinii Zoologice sustin ca Gaya a fost haituita si muscata de caini-lupi politisti, pentru a o forta sa intre in padocul de iarna. In incercarea de a scapa, ea a alunecat si si-a rupt piciorul. A murit in chinuri, a doua zi de la accident. A fost transata cu drujba in "pachete" de 100 kg, ambalata in saci si incinerata. Pe 27 noiembrie 2007, jaguarul negru Betty a reusit sa iasa din cusca, din cauza faptului ca grilajul nu fusese verificat de mult timp. Angajatii au incercat sa anestezieze felina cu una din pustile de tranchilizare, fiind folositi trei mililitri de ketaminol. Au tras si trei focuri de arma. Ultimul a lovit pulpa din spate a jaguarului. Dupa impuscare, jaguarul s-a zbatut mai putin de un minut, dupa care a ramas inert.
Ultima victima este leoaica Elisa, de trei ani. Ea a murit in urma cu cateva zile din cauza unei supradoze de tranchilizante. Animalul urma sa fie castrat, iar medicul
si-a dat seama ca a gresit doza de-abia dupa ce o administrase. Tot in 2007, un zimbru, un iac si alti cativa mufloni au murit. Ultimele animale au fost sfasiate de cainii vagabonzi. Leul Mark a reusit sa evadeze din cusca, acum o luna. El s-a reintors insa de bunavoie in captivitate.
Ministrul UDMR inchide 18 Gradini
Pe langa cea din Bucuresti, alte 17 Gradini Zoologice vor fi inchise pe motivul ca nu indeplinesc conditiile necesare pentru functionare. Miile de animale salbatice vor fi distribuite in alte locatii. Doua dintre cele 32 de gradini zoologice din tara, cele din Piatra Neamt si Bacau, au primit aviz de inchidere, a spus ministrul UDMR.
Ministru a anuntat ca alte 14 gradini vor fi reabilitate cu fonduri alocate de la minister de 130 milioane lei (38 de milioane de euro). Este vorba despre gradinile de la Oradea, Brasov, Resita, Turda, Craiova, Galati, Hunedoara, Targu Mures, Slatina, Ploiesti, Radauti, Timisoara, Barlad si Ramnicu Valcea. Fondurile alocate de minister vor fi impartite in mod aproximativ egal tuturor celor 14 gradini zoologice, contributia ministerului fiind de 75% din suma necesara reabilitarii, resul de 25% urmand a fi alocat de catre administratiile locale. Dintre cele 14 gradini zoologice care vor fi reabilitate, doua nu au avizul anual de functionare, Brasov si Galati, insa cu toate acestea vor primi fondurile necesare deoarece s-au prezentat cu proiecte viabile.

Niciun comentariu: