marți, 24 martie 2009

Traficantul de arme Viktor Bout avea legături cu sirianul Omar Hayssam

Viktor Bout, traficantul de arme arestat în Thailanda, avea legături cu sirianul Omar Hayssam. Firul pe care a pornit ancheta din România în cazul lui Bout a apărut în timpul cercetărilor făcute de procurorii DIICOT cu privire la implicarea omului de afaceri sirian în traficul de armament. Viktor Bout va fi extrădat, în scurt timp, în Statele Unite.

Informaţiile din dosar au pornit de la Mohamad Munaf, ghidul ziariştilor români răpiţi în Irak. Aflat sub custodia americanilor din Irak, Munaf ar fi declarat că Omar Hayssam este implicat în traficul de armament din Siria şi că este ofiţer acoperit al serviciilor secrete din această ţară.

Mai mult, procurorul Ciprian Nastasiu a susţinut la audierea sa de la CSM că aceste date sunt secrete pentru că în caz apar date despre posibila implicare a unor personalităţi din România în aceste afaceri
. Munaf a retractat ulterior aceste declaraţii. Nu se ştie cât au avansat cercetările în ceea ce-l priveşte pe Omar Hayssam ca suspect de trafic cu armament, este cert însă că din această anchetă s-a disjuns o alta care îl viza pe traficantul internaţional Viktor Bout.

Ofiţerii americani care au venit la Bucureşti au pus cap la cap informaţiile lor cu cele pe care le ştiau poliţiştii de frontieră, pentru a-l atrage pe Bout la o tranzacţie în România. Acuzatorii susţin că numai în Irak, între 2003 şi 2004, una din firmele lui Bout, Irbis a făcut afaceri chiar cu americanii, de aproximativ 60 de milioane de dolari. Firma lui Bout reuşise să încheie contracte de livrare a echipamentelor speciale pentru firmele americane care alimentau bazele militare din Irak.

Bout a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute în Thailanda, fiind acuzat că ar încercat să vândă armament unei grupări din Columbia. Ieri, un tribunal thailandez a refuzat cererea de eliberare pe cauţiune a avocaţilor lui Bout, pe motiv că riscul ca acesta să fugă din ţară este foarte mare.

Niciun comentariu: