marți, 24 martie 2009

Metodă nouă de transplant venos

Medicii timişoreni de la Institutul de Boli
Cardiovasculare vor învăţa de la specialiştii americani din California un procedeu modern pentru tratarea cardiacilor.

Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara a fost ales de specialiştii americani de la Centrul de Cercetare Novato- California (SUA) pentru a experimenta o aşa-numită „clonare“ de vene în premieră naţională. Ei propun astfel o metodă revoluţionară care ar putea salva vieţile a mii de oameni bolnavi de inimă.

Adio proteze din plastic!

Medicii implicaţi în proiect spun că procedeul constă în recoltarea unei grefe de piele (de exemplu, de pe antebraţul pacientului), iar printr-o metodă specială aceasta este transformată în venă sau arteră şi apoi implantată în inimă. Procedeul vine în ajutorul bolnavilor cardiaci cărora până acum li se puneau proteze din plastic în locul venelor bolnave.

Dintr-un fragment de doi centimetri de piele, luat de pe antebraţ, în laborator, se obţine, după circa şase luni, o porţiune de vas sangvin cu lungimea de 17 centimetri şi diametrul de 6 milimetri. „Aceasta poate fi aplicată chirurgical la pacienţii cu boli coronariene sau la cei cu insuficienţă renală cronică“, explică prof. dr. Marian Gaşpar, şeful Secţiei de chirurgie cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara. El mai adaugă faptul că este vorba de aplicarea tehnicilor de inginerie genetică în chirurgia cardiovasculară, metodă care în Europa este folosită de un an şi jumătate la scară largă.

Intervenţia costă 11.000 de dolari

La Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara ajung anual aproximativ 800 de bolnavi care suferă operaţii de cord şi alţi circa 600 cu probleme vasculare. Medicii spun că aproximativ 500 de pacienţi, anual, pot fi salvaţi prin aplicarea noii metode. Pentru un pacient, intervenţia costă 11.000 de dolari.

BENEFICIU

Mii de vieţi salvate anual

În perioada următoare, Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde va face demersuri pentru a beneficia de toate aprobările din partea Ministerului Sănătăţii ca să poată dezvolta noua metodă de transplant venos. „Clonarea“ vaselor sangvine a salvat deja mii de oameni în lume, iar începând de săptămâna aceasta procedeul va fi aprofundat şi de medicii timişoreni. Specialiştii americani de la Centrul de Cercetare Novato-California vor iniţia, de asemenea, şi o serie de intervenţii gratuite.

Niciun comentariu: