marți, 24 martie 2009

Despre porci si vitei

In celebra satira „Ferma animalelor“, publicata de George Orwell acum mai bine de o jumatate de secol, porcii reusesc, in cele din urma, sa puna stapinire pe ferma Manor dupa alungarea stapinului betiv.

Triumful nesimtirii are loc dupa o perioada in care animalele chiar sperasera ca schimbarea va dura pentru totdeauna si ca nimeni nu va mai putea schimba regulile comunitatii autoasumate: toate animalele sint egale, nici un animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi in pat, nu-si va ucide semenii. Ce a urmat, se stie. Porcii au luat puterea si, in cele din urma, singura regula ramasa valabila dintre cele convenite si asumate de toate animalele a ramas cea potrivit careia „Toate animalele sint egale“. Cu o adaugire: toate animalele sint egale, numai ca unele animale sint mai egale decit altele.

Luni, 10 martie 2008, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca procurorii au nevoie si de avizul Parlamentului pentru a declansa urmarirea penala in cazul ministrilor. Ceea ce inseamna ca, pentru dosarele Nastase, Seres, Mitrea si Pacuraru, se ordona la loc comanda si se asteapta votul deputatilor si senatorilor. Ghicitoare: avind in vedere actuala configuratie a parlamentului, luind in calcul partidele politice din care fac parte sus-amintitii, punind la socoteala acordul de colaborare parlamentara PSD-PC plus
recentele negocieri PSD-PNL, cind credeti ca va fi votata urmarirea penala a fostilor si actualilor ministri pentru faptele savirsite in exercitiul functiei lor? Ati ghicit, la Pastele Cailor!

De fapt, ne-am intors de unde am plecat. Decizia CCR ne trimite din nou la zilele in care a fi parlamentar insemna sa imbraci armura unui semizeu sau, potrivit fabulei, pielea unui porc. Si, in felul acesta, sa devii brusc mai egal decit ceilalti. Las la o parte ca, din acest moment, e greu de crezut ca vreun individ care nu e si parlamentar va mai accepta un post ministerial. Revoltator este faptul ca, in anul in care vorbim despre schimbarea clasei politice prin vot uninominal, vedem, inca o data, cetateni pe care i-am investit doar sa ne reprezinte transformindu-se in atotputernici.

Faptul e consumat. Pe termen lung insa, cea mai mare lovitura o incaseaza justitia din Romania. Prin decizia din 10 martie, Curtea Constitutionala ne arata ca are incredere mai mare in capacitatea deputatilor Irina Loghin sau Nati Meir de a interpreta actele premergatoare unei urmariri penale decit in capacitatea procurorilor si judecatorilor din sistem de a se pronunta pe spetele in cauza. Parlamentul Romaniei, una dintre institutiile in care cetatenii au cea mai putina incredere, este chemat in acest moment sa contribuie decisiv la actul de justitie. Bravos, natiune, halal sa-ti fie!

Cind a scris „Ferma animalelor“, Orwell s-a gindit sa traga o palma dureroasa sistemelor
totalitare, celui comunist in special. Faptul ca alegoria lui despre porcii ajunsi la putere se potriveste in continuare peisajului politic romanesc naste o serie de intrebari macar despre democratia in care ni se pare ca traim. Cit despre urmasii sistemului comunist, nici o grija: ei sint in continuare stapinii fermei, locul in care unii mulg fara grija tot ce e de muls, in timp ce altii stau incremeniti in mirare ca viteii la poarta noua.

Niciun comentariu: