marți, 24 martie 2009

România, locul I în Europa la cererea de angajaţi

„Foamea” de muncitori va creşte spectaculos în România. Pentru următoarele trei luni, 43% dintre companii estimează că vor face angajări, 49% îşi vor menţine personalul la nivelul actual şi doar 7% vor face concedieri. În medie, „previziunea netă de angajare” pentru România (diferenţa între firmele
care intenţionează să îşi mărească personalul şi cele care doresc să îl reducă) este de 36%. Cu acest procent ne situăm pe locul I între ţările UE şi pe locul doi în lume, după Singapore. Spre comparaţie, India şi Peru au procente egale cu România, Japonia are 22% şi SUA 14%.

Vestea proastă pentru românii care şi-au făcut planuri să plece la muncă în străinătate este că, în ţările-gazdă pentru majoritatea emigranţilor de la noi, intenţia firmelor de a creşte numărul de angajaţi este foarte mică. În Italia şi Spania, la nivel naţional, previziunea netă de angajare pentru următoarele trei luni este de numai 1%, iar pentru zonele şi sectoarele „tradiţionale” pentru muncitorii români se prevăd concedieri.

Astfel, în construcţii, în Spania, previziunea netă de angajare este de -2%, pentru agricultură, în Italia, de -7%, pentru sudul Italiei, în ansamblu, de -2% ş.a.m.d.

Cei mai vânaţi – muncitorii din construcţii

Dacă în majoritatea „ţărilor vechi” ale UE, cele în care salariul mediu este de cel puţin 1.000 de euro, nevoia de muncitori este modestă, în România piaţa forţei de muncă stă să explodeze. În sectorul construcţii, de pildă, deficitul înregistrat acum este de peste 150.000 de salariaţi, iar previziunea netă de angajare este de 54%. Creşteri masive de personal se prevăd în toate sectoarele: în industria extractivă – 49%; hoteluri şi restaurante – 46%, comerţ – 41%; finanţe, asigurări, servicii imobiliare – 38%; transport, depozitare şi comunicaţii – 34%; industria prelucrătoare – 33%, energie electrică, gaze
şi apă – 5%.

Datele de mai sus fac parte dintr-un studiu trimestrial efectuat în întreaga lume, numit Perspectivele Angajării Forţei de Muncă, finanţat de compania multinaţională Manpower şi realizat de cercetătorii unei firme britanice – Infocorp Reaserch Ltd. Studiul este unic atât din punct de vedere al amplorii şi al duratei sale (în SUA a fost lansat în 1962), cât şi pentru simplitatea sa. Eşantionul angajatorilor ţine cont de economia şi populaţia fiecărei ţări, dar „chestionarul” nu are decât o singură întrebare: ”Cum anticipaţi evoluţia angajărilor totale în locaţia dvs., pe durata a trei luni, în raport cu trimestrul actual?”. Anul acesta este prima dată când angajatorii români sunt intervievaţi în cadrul acestui studiu.

Info plus
:

1% rata şomajului în Bucureşti, loc unde previziunea de angajare e de 40%.

Niciun comentariu: