marți, 24 martie 2009

Contraistoria flosofiei

Înţelepciunile antice, primul volum al operei lui Michel Onfray O contraistorie a filozofie, ce încearcă să facă dreptate unor gânditori pe care lucrările universitare, manualele de filosofie, antologiile şi enciclopediile i-au omis până acum, a apărut săptămâna acesta şi în librăriile din România. Onfray este, la nici 50 de ani, autorul a peste 30 de lucrări şi a fondatorul a două universităţi populare. La mai puţin de doi ani de la începerea publicării la editura franceză Grasset, primele patru volume ale Contraistoriei filosofiei se află deja în curs de traducere în şapte limbi. Înţelepciunile antice este primul din seria celor şase volume ale lucrării.

În opinia autorului, motivul pentru care anumiţi autori au fost omişi din manualele „oficiale”, este faptul că istoria o scriu învingătorii, idealiştii, în frunte cu Platon. Aceştia din urmă s-au impus în faţa materialiştilor, cinicilor, cirenaicilor sau epicurienilor, pentru ca, după triumful oficial al creştinismului, idealismul să apară în mod tradiţional drept singura filosofie demnă de acest nume. Michel Onfray prezintă momentele ce marchează devenirea unei filosofii „care nu se constituie împotriva trupului, în ciuda lui sau fără el, ci cu el”. Ceea ce a rezultat este o fascinantă „galerie de gînditori care pactizează cu trupul, care nu fac din el un duşman ce trebuie dispreţuit, maltratat, doborît”.

Al doilea volum al lucrării lui Michel Onfray, Creştinismul hedonist, va apărea în România în această primavară. Lucrarea este proiectată în şase volume. Ultimele două se află în curs de apariţie la editura Grasset. (R.B.)

Niciun comentariu: