marți, 24 martie 2009

Jefuitorii de organe

Daca nu ceri in timpul vietii sa fii ingropat intact, vei fi hacuit * Un proiect de lege initiat de sapte parlamentari, in frunte cu ministrul Nicolaescu, aprobat in Comisiile Senatului, prevede ca donarea se poate face prin acord prezumat

Donarea de organe se va face prin acord prezumat, se prevede intr-un proiect de lege care a primit ieri aviz din partea Comisiei senatoriale pentru drepturile omului. Acordul prezumat presupune ca persoana care nu si-a exprimat in timpul vietii, in mod explicit, refuzul de a-si dona organele dupa intrarea in moarte clinica este de acord, in mod implicit, cu donarea.
Legea ii are ca initiatori pe deputatii Mircea Ifrim (PRM), Petre Movila (PD-L), Eugen Nicolaescu (PNL), Ion Luchian (PNL), Aurel Nechita (PSD), Ovidiu Brinzan (PSD) si senatorul PD-L Dan Sabau. In expunerea de motive a legii se arata ca transplantul a devenit in cazul multor bolnavi singura solutie de salvare sau ca pacientii sa duca o viata
normala. "Numarul bolnavilor inscrisi pe listele de asteptare creste de la an la an depasind cu mult numarul organelor disponibile si oferite. In fiecare an mai multi dintre acesti bolnavi mor pentru ca nu au primit organ", sustin initiatorii. Ei invoca faptul ca aceasta practica a fost legiferata in deja in tari Austria, Belgia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia. Pentru a preintampina eventualele abuzuri privind donarea, a fost introdus un articol in care prelevarea fara consimtamant, cu exceptia acordului prezumat, este socotita drept infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 7 ani.
Modificarea unei proceduri greoaie
Prevederile legale anterioare referitoare la prelevarea organelor solicitau existenta consimtamantului scris al cel putin unuia dintre membrii majori ai familiei celui decedat in urmatoarea ordine: sot, parinte, copil, frate, sora. Daca pacientul aflat in moarte clinica nu are rude, consimtamantul trebuia sa-l dea o persoana autorizata sa-l reprezinte pe defunct. Acordul acestora nu era necesar doar daca persoana decedata si-a exprimat in timpul vietii, prin act notarial, optiunea in favoarea donarii. Initiatorii noului act normativ sustin ca procedura era prea greoaie, iar informarea populatiei a fost insuficienta pentru ca numarul celor inscrisi in Registrul National al Donatorilor sa creasca semnificativ, fapt care a facut ca multi pacienti sa moara desi un transplant le-ar fi putut salva viata. Numarul de organe disponibile ar creste considerabil prin acordul prezumat deoarece nu mai este luat in calcul consimtamantul rudelor defunctului. De cele mai multe ori, acestea se opuneau donarii fapt care a facut ca Romania sa fie printre ultimele tari din UE privind disponibilitatea fata de donare. (Adrian ILIE)
Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant
Un pas inainte
"Legea de acum nu mai corespunde necesitatilor actuale in materie de transplant de organe, activitatea urmand sa continue in cunostinta deplina a pozitiei exprimate in timpul vietii de o persoana care, la un moment dat ar putea ajunge posibil donator. De la inceputul anului, opt persoane aflate in moarte cerebrala au donat organe, pentru aproximativ 26 de transplanturi. In aceasta perioada 3 refuzuri din partea familiilor celor decedati."
(Carmen POPESCU)
Irinel Popescu, presedintele Romtransplant
Corect ar fi dupa dorinta decedatului
"Cel mai corect este ca prelevarea de organe sa se faca dupa dorinta decedatului aflat in moarte cerebrala". In situatia de acum, in Romania, rudele, si nu cel decedat, hotarasc daca acesta devine sau nu donator de organe. "Rudele sunt intr-o situatie emotionala majora pentru ca au pierdut pe cineva drag si trebuie sa decida donarea de organe. Urmeaza o dezbatere intre ei si cu ei insisi, care are de multe ori conotatii dramatice". (Carmen POPESCU)
Ilie Badescu, presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania
E straniu
"Din punct de vedere moral, eu nu as solidariza cu un astfel de proiect de lege. E straniu. In opinia mea, intra in conflict cu modelul crestin si cu ideea de persoana. Tot ce se intampla in jurul persoanei, din momentul in care a fost conceputa, din stadiul intrauterin cum s-ar spune si pana in momentul in care trece in lumea de dincolo, tine de acea persoana. Este o notiune foarte recenta introdusa in filozofia personalista: cea de proprietate identitara. Adica dreptul persoanei, numai al persoanei si nu al unui grup de specialisti de a dispune de inconstientul ei, de toate straturile subconstientului, de constientul sau si de tot ceea ce tine de persoana respectiva - inclusiv de trupul ei. Mi se pare ca o asemenea abordare intra in conflict cu aceasta idee, aceasta notiune. Nu pot veni niste specialisti abstracti sa il hacuiasca asa cum cred ei de cuviinta", ne-a declarat Ilie Badescu.
In schimb, Daniela Niera, directorul executiv Colegiul Psihologilor din Romania, a precizat ca doreste sa se consulte cu ceilalti reprezentanti ai Colegiului pentru a formula o opinie.
Ion Vargau, senator PSD, vicepresedintele Comisiei pentru drepturile omului
Unanimitate din considerente umanitare
La Comisia pentru drepturile omului din Senat nu a existat nici un opozant al legii. Au fost luate in calcul si retinerile Consiliului Legislativ, dar considerentele umanitare au prevalat. "Ne-am gandit cu totii la copilul care a decedat recent si care, prin donare, a salvat viata altor doua persoane", a spus Vargau. Un alt argument care a determinat reactia favorabila unanima a fost cel statistic. In Romania, exista mai putin de doi donatori pe an la milionul de locuitori, in timp ce media in multe tari din Uniunea Europeana a depasit 30 de donatori la un milion de persoane. Vargau s-a pronuntat in comisie si pentru declansarea unor programe de informare a populatiei privind transplantul de organe. El a estimat ca proiectul de lege nu va intampina opozitie nici in cazul celorlalte comisii de la Senat. Raportul va fi intocmit de Comisia de sanatate
, dupa care proiectul va ajunge la Camera Deputatilor, care este forul decizional. (A.I.)
Dan Sabau, senator PD-L, initiator
Superstitia cu ziua Invierii
Acordul prezumat nu ridica probleme de ordin etic, iar drepturile pacientului nu sunt incalcate. In timpul vietii, orice persoana are dreptul sa se opuna prin act notarial eventualei donari a organelor sale. Daca nu o face fie nu este preocupat de subiect, fie nu se opune, sustine pedelistul. El a afirmat ca, in general, disponibilitatea pentru donarea organelor este mare, dar putini se gandesc sa-si dea explicit acordul inca din timpul vietii. Situatia se schimba in cazul rudelor celor decedati care sunt mai putin dispusi sa accepte prelevarea. Mai ales, in cazul batranilor intervin deseori considerente de ordin religios, multi invocand superstitia conform careia trupul trebuie sa fie intact in ziua Invierii, a spus Sabau. Aceasta situatie a facut ca listele de asteptare pentru organe sa fie din ce in ce mai lungi. (A.I.)
Biserica e impotriva "acordului prezumat"
Biserica Ortodoxa Romana si-a declarat dezacordul fata de donarea organelor prin "acord prezumat".
Aceasta problema a fost discutata si in sedinta de saptamana trecuta a Sfantului Sinod. Potrivit unui comunicat de presa, Sfantul Sinod "isi exprima dezacordul fata de introducerea notiunii de "consimtamant prezumat" in articolul 142 al Legii 95/2006 si a celorlalte amendamente ce decurg din acesta, deoarece contravine principiilor morale crestin-ortodoxe, anuleaza principiul daruirii de sine si al dragostei fratesti cuprins in consimtamantul explicit si exclude rolul familiei in cazul persoanelor aflate in moarte cerebrala sau decedate, daca acestea nu si-au exprimat clar acordul in timpul vietii". Sfantul Sinod "apreciaza ca actul prelevarii de organe, ca si acceptul donarii organelor, are valoare morala numai cand este facut constient, informat si cu altruism; consimtamantul/acordul prezumat, chiar daca ar creste considerabil numarul de organe si tesuturi recoltate de la donatori decedati, reprezinta o lipsa de respect fata de fiinta umana si poate deschide calea abuzurilor si satisfacerii intereselor profesionale".

Niciun comentariu: