marți, 24 martie 2009

Presedintele unui partid va fi destituit fara sa intre oficial in functie

Dupa beciurile de la Milestii Mici, Moldova are toate sansele sa mai intre in Cartea Recordurilor mondiale prin situatia cind un presedinte de partid urmeaza a fi destituit inainte de a intra oficial in aceasta functie. O alta latura curioasa a acestui caz e faptul ca cel ales presedinte de facto nu a fost in R. Moldova pe perioada „exercitarii mandatului, fara stampila”. Toate aceste actiuni ciudate se intimpla intr-o formatiune care acumuleaza la alegeri in jur de un procent – Partidul „Patria-Moldova” (ex-Uniunea Muncii „Patria-Rodina”).

Congresul din septembrie 2007 al Uniunii Muncii „Patria-Rodina” l-a ales in calitate de presedinte pe Andrei Tarna, lider al miscarii gastarbaiterilor moldoveni din Rusia - „Patria-Moldova”. Congresul a mai decis schimbarea denumirii in Partidul Patria-Moldova (PPM). Din anumite considerente, ministerul Justitiei a refuzat inregistrarea deciziilor aprobate la congres, ceea ce inseamna ca tot ce s-a votat in septembrie 2007 nu are un caracter legal. Respectiv, Andrei Tarna nu este presedinte de jure al formatiunii.

Dupa jumatate de an de la acel congres, nici cei din organele de conducere ale Partidului „Patria-Moldova” nu-l mai doresc pe Andrei Tarna, cerind demisia lui si excluderea din partid (sint foarte curios sa vad cererea lui A. Tarna prin care a solicitat sa devina membru al formatiunii respective, tinind cont de faptul ca acesta se afla la Moscova de mai multi ani). Marti, la o conferinta de presa, Gheorghe Sima, (ex?)presedintele Uniunii Muncii, actual vicepresedinte(?) al PPM, a anuntat despre decizia Consiliului Politic si a Consiliului National privind solicitarea demisiei lui Tarna si convocarea, intr-o luna-doua, a unui congres extraordinar pentru alegerea unui nou lider. Acestuia i s-a interzis sa faca orice declaratie in numele PPM. Motivul invocat al supararii este ca Tarna nu coordoneaza pozitia sa cu cea a organelor colective de conducere ale formatiunii, in special ce tine de problematica transnistreana, incalcind astfel statutul.

Pe parcursul anului trecut, seful miscarii „Patria-Moldova” a promovat intens, pe anumite canale, asa-numitul „Plan Tarna” de reglementare transnistreana, care prevedea recunoasterea independentei r.m.n., ulterior formarea unei confederatii din doi subiecti egali in drepturi. Cei din Uniunea Muncii cunosteau foarte bine cine este acest Tarna si ce idei promoveaza, totusi l-au ales in calitate de presedinte al noii formatiuni. La o intilnire cu jurnalistii din toamna anului trecut, la care emigrantul nostru a intervenit prin videoconferinta, in calitate de presedinte ales al PPM, el a repetat ideea despre recunoasterea independentei r.m.n., iar Gheorghe Sima, prezent la acea conferinta, nu a replicat nimic. Acum acestia au depistat „pozitii diferite” pe marginea subiectului transnistrean.

Retragerea dreptului de a reprezenta PPM nu este una intimplatoare. Pe 13 martie, conducerea acestei formatiuni a fost invitata la „audierile” din Duma de Stat a Federatiei Ruse in ce priveste viitorul regiunilor separatiste Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud. Criteriile care au stat la baza selectarii invitatilor la aceasta sedinta e un alt subiect, luind in calcul importanta nesemnificativa a formatiunii in cauza. La respectiva sedinta urmau sa participe Andrei Tarna, Gheorghe Sima si Gheorghe Musteata, deputat in Parlamentul de la Chisinau, devenit recent „patriot”, dar nu pentru mult timp. Sima a anuntat ca nu va pleca, iar pozitia pe care ar putea s-o exprime in Duma Tarna nu este cea a PPM.

Dupa cum spuneam, deputatul Gheorghe Musteata, devenit membru al PPM in decembrie 2007, de asemenea va fi exclus din rindurile formatiunii din aceleasi motive ca si Tarna. Un alt lucru curios e ca la conferinta de presa de la finele anului trecut, cind a fost prezentata „noua achizitie” a PPM, deputatul a fost intrebat ce crede despre „planul Tarna”, despre care, se pare, acesta prima data auzise. Atunci Musteata a spus ca „trebuie sa se mai informeze”. Se pare ca s-a informat deja bine si va ramine din nou fara partid.

Sint mici si neimportante formatiunile acestea, dar ce show pot sa demonstreze. Se pare ca unele formatiuni incearca sa umple golul produs
de inchiderea, de mai multi ani, a Circului republican din Chisinau.

Niciun comentariu: